Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1208 no’lu meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Nisan ayı Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Tuncay Cebeci’nin sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ve gündeme ilişkin bilgiler vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, açıklamalarında şunlara değindi:

“14 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem Milletvekilliği seçimleri gerçekleştirildi. Seçim sonuçlarının şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, seçilen milletvekillerimize başarılar diliyorum. Bizler iş dünyası temsilcileri olarak vatandaşlarımızın sağduyu ve demokratik olgunlukla seçimi tamamladıklarını düşünüyor, cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinin de aynı ferasetle tamamlanacağına inanıyoruz. Seçimin sona ermesiyle de gerginlik ve kutuplaşmaları bir yana bırakıp ülkenin geleceğine odaklanmamız gerekiyor. Bizler, şartlar ne olursa olsun, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. Koşulların bizleri destekleyici nitelikte geliştirilmesi ve önümüzü açacak yönde ilerlemesi en önemli dileğimiz.

Bu minvalde, yeni dönemden birçok beklentimiz var;

·       Her şeyden önce konvansiyonel ekonomi politikalarına dönerek ekonomide istikrar ortamının sağlanması önem taşıyor,

·       Finansmana erişimin kolaylaştırılması, özellikle dövize ulaşımın rahatlatılarak sınırlamaların kaldırılması,

·       Enerji ve hammadde başta olmak üzere üretimin üzerindeki maliyet yükünün azaltılması,

·       İşverenler tarafında, istihdamın korunmasına yönelik tedbirlerin ve desteklerin artırılması, yatırımları kolaylaştıracak çalışmalar yapılarak girişimcilerin desteklenmesi,

·       Bu kürsüden defaatle dile getirdiğim ve ülkemizin son yıllarda giderek büyüyen mülteci sorununa yönelik köklü ve çözüm odaklı çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Sakarya özelinde de iş dünyası olarak;

·       Planlanan OSB’lerin faaliyete geçirilmesine yönelik bürokratik sürecin hızlandırılması,

·       Bu doğrultuda ilimizde kurulması planlanan ve tüm erkler tarafından da mutabık kalınan tarıma dayalı ihtisas OSB yani sera OSB’nin bir an önce resmi hükmi şahsiyetine kavuşturulması,

·       Vergi iadeleri konusunda iller arasında yaşanan eşitsizliğin giderilmesi,

·       Kentsel dönüşüm çalışmalarının devlet eliyle koordineli ve hızlı bir şekilde yapılması,

·       İlimizdeki küçük sanayi sitelerinin alt yapı sorunlarının çözülmesi ya da kentsel dönüşüme tabi tutulması ve yeni küçük sanayi siteleri oluşturulması

·       İlimiz turizminin gelişimi yönünde koordineli bir şekilde ilerlenmesi. Bungolov turizminin düzenlenmesi, şehrin doğal dokusunu koruyarak bu konudaki mevcut sorunlara köklü çözümler üretilmesi önem arz ediyor.

TOBB Genel Kurulu

31 Mayıs’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin 79. Seçimli genel kurulu gerçekleştirilecek. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na seçim sürecinde başarılar diliyorum. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz, bugüne kadar Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında ulusal ve uluslararası alanda katma değeri yüksek, ciddi çalışmalara imza atmıştır. Başkanımıza desteğimiz ve camiamıza kattığı ve katacağı değerlere olan inancımız tamdır. TOBB Genel Kurulu’nda Başkanımız Sn. Hisarcıklıoğlu’nu destekliyor, seçim sürecinde başarılar diliyorum.

SATSO’nun Kuruluş Yıldönümü

31 Mayıs’ta odamızın kuruluşunun 106. yıldönümünü kutlayacağız. Odamızın kurulduğu ilk günden bu yana emeği geçen, destek veren, şehrimizin kalkınmasına katkı sunan çeşitli kademelerde emek ve hizmet vermiş yöneticilerimize, üyelerimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyor, hayatta olmayanları da minnet ve dua ile anıyorum.

Türkiye Ekonomisi

Türkiye ekonomisinin genel gidişatına bakıldığında büyüme hızının tekrar toparlanma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Enflasyondaki düşüş bunun bir göstergesidir. Tüketici fiyat endeksi 5 aydır üst üste düşmeye devam ediyor. Bundan 6 ay önce, geçtiğimiz kasım ayında zirveyi gören enflasyonun artık baz etkisini de yitirmesi ile ciddi şekilde gerilediğini görüyoruz. Temennimiz bu düşüşün devam etmesi ve tek haneli rakamları kısa sürede görmemizdir.

Sakarya Yılın İlk 3 Ayında 488 Milyon Dolarlık Dış Ticaret Fazlası Verdi

TİM tarafından açıklanan güncel verilere göre şehrimiz nisan ayında 426.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk 4 ayında kümülatif olarak 1.7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülkenin en büyük ihracatçı şehirleri arasında 7. Sıramızı da korumuş olduk. Nisan ayında türkiye’nin 2.7 milyar dolarlık otomotiv ihracatının 375.4 milyonunu karşılayan şehrimiz, türkiyenin en büyük 4. Otomotiv ihracatçı şehri olma başarısını da sürdürmüştür. Nisan ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 176 noktasına ürün ihraç ettik.

TÜİK tarafından açıklanan mart ayı verilerine göre ise ithalat 353.7 milyon dolar olarak gerçekleşti. Mart ayında Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %150 oldu. Şehrimiz yılın ilk 3 ayında 488 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

Sanayi Üretim Endeksi/Kapasite Kullanım Oranı Artıyor

Yine TÜİK tarafından açıklanan mart ayı sanayi üretim endeksi aylık bazda %5,5 arttı. İmalat sanayi genelinde mayıs ayı kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 76 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Deprem ve Kentsel Dönüşüm

Siyaset, seçimler, ekonomi gündemi ile yoğun bir süreçten geçerken unutmamamız gereken konu: depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm. Bu konu her zaman önceliğimiz olmalı. Yaşadıklarımızdan aldığımız dersleri iyi değerlendirerek politikalar, projeler üretmeli ve uygulamalıyız.

Yeşil Mutabakat

Avrupa birliği ülkelerinin artan karbon salımını önlemek amacıyla Ekim 2023’te devreye alacağı yeşil mutabakat süreci var.

Bizim de yeşil mutabakat ile ilgili çalışmalarımız hızla devam ediyor.

·       Bu doğrultuda bünyesinde yeşil mutabakat komisyonu kuran ilk odayız ve bu komisyonumuz çalışmalarına devam ediyor.

·       Odamızın karbon ayak izi ölçümünü yaptık.

·       Geçtiğimiz hafta “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve AB’de Yaşanan Son Gelişmeler” konulu bir seminer düzenledik.

·       “Yeşil Mutabakata Uyumlu İhracatın Arttırılması Danışmanlığı Projesi” ve firma bazlı yeşil mutabakat uyum testini hayata geçirdik, bu proje kapsamında talep eden 10 üyemize danışmanlık hizmeti verdik.

·       5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında hatıra ormanımıza ilk fidanları dikmeye başlıyoruz. Ocak ayında detaylarını paylaştığımız Adapazarı Korucuk mevkiinde belirlenen alana 2023 yılı içerisinde 10 bin fidan dikimi gerçekleştireceğiz ve yaklaşık 200 ton karbondioksit salınımı engellemiş olacağız. Odamızın dolayısıyla üyelerimizin karbon kredisinin artmasına altlık hazırlamış olacağız.

·       Elektrikli şarj istasyonu kurduk,

·       Çatılarımıza GES projesini başlattık, haziran ayı içerisinde devreye alınması planlanmakta.

·       İki üniversitemizle ile “yeşil mutabakat elçileri” staj programı protokolünü imzaladık, bu konuda firmalarımıza da bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz.

Yeşil mutabakata uyum kapsamında özel sektörün teşvik ve desteklere ihtiyacı var. Üreticilerimizin yasal düzenlemelerle rekabet gücü korunmalı, dönüşüm için destekler artırılmalı ve bürokratik süreçler azaltılmalıdır.

Dijital Dönüşüm Projesi

Dijital dönüşüme ayak uydurmak artık işletmeler için zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda üyelerimizin rekabet güçlerini artırmak, dijital dönüşüm süreçlerine katkı sunmak amacıyla hazırladığımız "İmalat Sektöründe Dijital Olgunluk Seviyesinin Belirlenmesi ve Dijital Dönüşüm Yol Haritası” projemiz Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2023 teknik destek programı kapsamında onaylanarak destek almaya hak kazandı.

Projemiz kapsamında başlangıçta 10 üye firmamıza ihtiyaçlarının ve kapasitelerinin tespitine yönelik dijital check-up yapılacak, dijital olgunluk seviyesi belirlenecek ve ihtiyaçları doğrultusunda danışmanlık hizmeti verilecek.

Bu kapsamda da “KOBİGEM Platformu”muzda önümüzdeki günlerde dijital dönüşüm modülü açılarak üyelerimizin hizmetine sunacağız” diyerek bilgiler paylaştı.

Başkan Altuğ’un konuşmalarının ardından 27. Meslek Komitesi (Unlu Mamuller - Et ve Süt Ürünleri) tarafından meclise sunulan Simit ve Poğaça Azami Fiyat Tarifesi Teklifinin Maddesi görüşüldü. Komite Meclis Üyesi Ergin Balcı tarafından yapılan açıklamada un, maya, susam ve diğer girdi maliyetlerinde yaşanan artışlar sebebiyle 100 Gr Simit 6 TL, 60 Gr poğaçanın da 5 TL'den satılmasının komite tarafından yapılan incelemeler sonucu uygun görüldüğü belirtildi. Meclis Üyelerince oylanan gündem maddesi Sakarya Valiliği’ne sunulmak üzere kabul edildi.

Toplantının devamında SATSO Meclis Üyeleri, sektör, ekonomi ve şehirle ilgili görüş, öneri ve taleplerini dile getirdiler. Üyeler; yeni yatırımcıların yerel firmalarla çalışması gerektiği, tarım ve hayvancılık sektörünün girdi maliyetindeki artış, deprem yönetmeliklerinin konut sağlamlığı üzerindeki etkisi ile nitelikli istihdam yaratmada eğitim sektörüne verilmesi gereken destekler gibi konular başta olmak üzere gündeme ve sektörlere ilişkin açıklamalarda bulunarak görüşlerini bildirdiler.

Toplantının Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi gündem maddesinde kürsüye gelen;

12. Meslek Komitesi (Kitap, Kırtasiye, Basım, Reklam, Medya ve Yayın Kuruluşları) Meclis Üyesi Zafer Bekdemir, “Sakarya’mıza dışarıdan çok ciddi yatırımcı talebi var. Yatırımcılar geliyor ancak şehrimize değer vermeden geliyorlar. Bizler şifremiz54 diyoruz, ticaretimizi kendi içimizde geliştirmeye çalışıyoruz. Yeni yatırımcılar da bu şekilde ilerlemelidir. Bunu bir temenni olarak iletmek gerekiyor. Şehrimiz her sektörde çok kaliteli firmalara sahip. Hizmeti şehir içinden almak hem yatırımcı hem de yerel üyelerimiz için daha iyi olacaktır. Yeni yatırımcıların ihtiyaçlarına yan sanayi olarak cevap verecek yeterlilikteyiz. Gelecek yatırımcı kendi yan sanayisine de buraya getirmek zorunda olmamalı. Bizim bunun altından kalkacağımızı göstermeliyiz.

Komitemize mensup yıllık cirosu düşük sayılacak ancak Odamıza kayıtlı birçok Üyemiz var. Esnaf odalarının üyelerine verdiği kredi gibi bir finansman çalışması, yüksek olmasa da küçük çaplı üyelerimize çok faydası olacaktır. Esnaf Odaları da rastgele kredi vermiyor tabii ki de bir teminat istiyor. Bu konuda Odamızdan ziyade TOBB’un bir konusudur. Belki TOBB’dan bu konuda bir çalışma talebi yapılabilir.” dedi.

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı Ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu; “Sadece 17. Meslek Komitemizi değil 10. Meslek Komitemizi de ilgilendiren bir mesele var. Yapılarda Elektik Tesisatı Deprem Yönetmeliği Genel Teknik Şartnamesi adı altında bir şartname hazırlanıyor. Daha önce yoktu deprem sonrası gündeme geldiğini düşünüyorum. Teknik şartname ile ilgili de hepimizin katkı ve görüşlerini buraya eklemeleri gerekiyor. Mesleki Tabanlı Sivil Toplum Kuruluşlarında bu sektörleri temsilen faaliyet gösteren arkadaşlarımız da bu tür etkinliklere katkı sağlaması gerekiyor. Bu teknik şartnameler çıkacak ancak hiçbirimizin haberi olmayacak ve katkımız da olmayacak diye bir konu olmasın. O şartnamede ciddi anlamda sismik araştırmalar, proje hesapları gibi çeşitli yükümlülükler getirecek. Hem sorumluluk hem de maddi açıdan yaptırım getirecek. Bizim bu tür şartnamelere katkı sunmamız gerekiyor. Bizim komitemize de geldi ve üzerine çalıştık.

Depremin sonuçlarından sadece müteahhitler sorumlu tutuluyor. Ancak yarın aynı şey teknik işveren ve mühendislerin de başına gelebilir.

Odamızın dijital dönüşüm konusunda çalışmalarını ve katkılarını oldukça olumlu buluyorum. Başkanımızın da dediği gibi yapay zekanın KOBİ’ler tarafından kullanılacak birçok iyi ve faydalı yönü var” dedi.

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak; “Enflasyon düşüyor ancak maalesef fiyatlar hiç inmiyor hep yukarı çıkıyor. Ekim ayında 102 TL olan kesim fiyatları bugün 250 TL bandına geldi. Üretici fiyatlarında ciddi artış var. Yemek-hizmet sektöründe olan firmalar ve üreticilerin hiç hesapları tutmuyor. Dünyada hububat fiyatları, yem fiyatları dolar oranında dip noktayı gördü ancak biz de sürekli artıyor. Seçimden sonra bir kur şoku yaşarsak durum iç açıcı olmaz. Ülkemizin yapması gereken en önemli iş mali disiplin oluşturmaktır. Hayvan ithal ediyoruz ancak ithal hayvanların girişi, bakımı, beslemesi gibi fiyatları dahil edildiğinde kesiminin 300 TL olması öngörülüyor. Bunların önlenmesinin en önemli ayağı üretimi artırmak, üreticiyi desteklemektir.

Tarımda ciddi anlamda nitelikli eleman sıkıntısı yaşanıyor. Ne inşaatlarda ne tarım sektöründe yerli işçi çalıştırmak mümkün değil. Yüksek ücretlere bile adam bulmak mümkün değil. Bu da sosyal bir yaradır. İnşaat sektörü ve tarım sektöründe çalışan yabancı işçileri ülkelerine gönderdiğimiz zaman ciddi anlamda bu sektörler sıkıntıya girer. Bu da önemli bir kanayan yaradır ve dile getirmek lazım. Yarın bir gün daha büyük sorunlar yaşayabiliriz.

Büyükbaş çiftliklerinin atık problemi ciddi arttı. Sakarya’da muhakkak gübre atıklarının tekrar değerlendirilmesi ile ilgili bir enerji santrali kurulmasında odamız ön ayak olabilir. Enerji ve organik gübrede katkı sağlayacaktır.” dedi.

29. Meslek Komitesi (Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri) Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız; “Ekonomide dalgalanmalar ve yüksek enflasyonun getirdiği olumsuzluklar karşısında bütün sektörler gibi eğitim sektörü de korunmasız kalmıştır. Siyasilerimiz ceplerinden çıkmayacak vaatlerde bulunuyorlar ve tüm sektörlerde algıyı yüksek tutuyorlar. Eğitim sektöründe bugünlerde sözleşme yapma dönemindeyiz. Siyasiler ücret hakkında açıklama yapıyor ancak şu anda biz ne yapacağız bilmiyoruz. İnşaatta, tarımda çalışacak kişi bulamıyorsak bu da eğitimdeki sorundur. Herkes doktor, mühendis olacak diye ara eleman yetiştirmeyi unuttuk. Ara elemanlar bu ülkeyi kalkındıracaktır. Bu ekonomik açmaz çözülmelidir. Seçimler gerçekleşti, milletvekilleri dolaştı sözler verdi. İşverenlerin problemlerini de çözmeleri gerekiyor. Bankalar finansman sağlamıyor. Her sektörün benzer problemi var ve ben tüm sektörler adına konuşuyorum.

Yıl içindeki yüksek enflasyon karşısında özel okulları koruyacak önlemler alınmalıdır. Öğrenci veya velilere devlet okullarında okuyan öğrencilere harcanan kadar para desteği verilebilir. Özel okullara yönelik olan ilgili mevzuatta vergi düzeltmeleri yapılmalıdır. Birçok şeyde yüzde 1 vergi var eğitimde ise yüzde 8 vergi uygulanıyor. Okullarımız gelirlerinin yüzde 80’ini personeline vermek zorunda kalıyor. Çünkü çocuklara iyi bir eğitim için kaliteli öğretmenlerimiz ile çalışmalıyız.” dedi.

15. Meslek Komitesi (Sağlık, Temizlik ve Kozmetik Ürünleri Ticareti) Meclis Üyesi Nihat Nama; “Bizim sektörümüzün de ciddi problemleri var. Dar gelirli vatandaşlarımız tıbbi, malzeme, cihaz vb. alımlarında ciddi şekilde zorlanıyorlar. Birçok tıbbi cihaz için kurum ödemesi yarı yarıya karşılanabiliyor. 90 bin TL’ye yakın hayati bir cihazın sadece 45 bini karşılanıyor ya da sürekli kullanılan hasta bezi vb. ürünlerde de aynı mağduriyet var. Kocaeli’de 41kart adında bir uygulama başlamış ve sadece tıbbi malzeme alışverişinde kullanılan bir kart veriliyor. Biz de Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük ve sonucunu bekliyoruz. Biz de böyle bir çalışmayı hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Yönetimimize bu çalışmaya verdiği destek için teşekkür ediyorum.” dedi.

28. Meslek Komitesi ((Danışmanlık ve Emlak Müşavirliği) Meclis Divan Katibi Serap Yılmaz; “Meclis Üyemiz Turgay Çelik’in sıklıkla bahsettiği ve Akgün Başkanımızın da gündemindeki Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) İPARD Programının 81 ilde yaygınlaştırılması kararı alındı. Haziran ayı içinde de her ilde bir temsilcilik açılması planlanıyor. İlimizde de Akgün Başkanımızın öncülüğünde SATSO bünyesinde de bir temsilcilik açılması yönünde çalışma yapıldığını biliyoruz. Gayretleri için teşekkür ediyoruz.

Güven tazeleyerek yeniden SAKARYAGİAD Başkanı seçilen meclis üyemiz Zafer Bekdemir’i ve 28. Dönem milletvekillerimizi tebrik ediyorum. Sakarya’mızı mecliste 2 kadın milletvekili temsil edecek, bir kadın olarak çok mutluluk duyuyorum. Milletvekillerimiz Sn. Çiğdem Erdoğan Atabek ve Sn. Ayça Taşkent hanımefendileri özellikle tebrik ediyorum.” dedi.

Toplantının Dilek ve Temenniler gündem maddesinde kürsüye gelen;

7. Meslek Komitesi (Isıtma, Soğutma ve Mekanik Tesisatçılar) Meclis Üyesi Adem Bilgen; “14 Mayıs seçimlerini geride bıraktık ve çıkan sonuçların ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Seçilen tüm milletvekillerimize başarılar diliyor, birlik ve beraberlik içerisinde çok güzel çalışmalar gerçekleşeceğine inanıyorum. 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimlerinin de sonuçlarının şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.

Ticaret-ARGE Komisyonu olarak Odamızın da paydaşı olduğu Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinde yerimizi aldık. Bizler komisyon olarak şehrimizin ticaretine ve tanıtımına katkı sağlayacak tüm etkinliklerde olduk, olmaya da devam edeceğiz. Yönetim Kurulumuz, Meclis Başkanımız ve Meclisimizin verdiği destekler için teşekkür ediyoruz. Şifremiz54 mottosuyla şehrimizin kendi içinde ticaretini geliştirmek için çalışıyoruz. Yeşil nokta projesi ile de şehrimiz içinde Odamız üyelerine yönelik avantajlı alışverişin önünü açma çalışmalarına devam ediyoruz.” dedi.

4. Meslek Komitesi (Tarım ve Hayvancılık Meslek Grubu) Meclis Üyesi Ahmet Bayrak; “Deprem ile alakalı gündemi sıcak tutmak gerekiyor. 1 ayı daha bitirdik ve depreme 1 ay daha yaklaştık. Gündemimiz bir anda seçim oldu. Malatya’dan arayan bir tanıdığım bir problemi dile getirdi. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Üyelerimizi de ilgilendiriyor. Malatya’da yapılan 2007 ve 2018 deprem yönetmeliklerine göre yapılan binalarda oluşan hasarlardan sonra sistem kitlenmiş ve güçlendirme vb. hiçbir çözüm yok; sıkıntıları aşmaya çalışıyorlar. Her şeyi müteahhitlere, mühendislere yıkma algımız var ve bu doğru bir şey değil. 2007 ve 2018 yönetmeliklerine göre tüm değerleri taşıyan binalarda hasar olunca bu müteahhitin mi yoksa sistemin mi hatasıdır? Yönetmeliklere uygun olarak yapılan binalarda kim sorumlu olacak. Her yönetmelik değiştiği zaman bir önceki yönetmeliğe göre yapılan binaları kontrol etmek gerekiyor o zaman. Çok ciddi bir sistem problemi var ve kalıcı çözümler üretmek gerekiyor. Kahramanmaraş depremlerinde yıkılan binalarda sorumluların kim olduğunu, sıkıntının nereden kaynaklandığı ve hasarın yüzde kaçının mühendislik kaynaklı, kaçının da sistem kaynaklı olduğu dile getirilmesi gerekiyor. 2007 yılında yapılan binaların statiği 2018’e uymuyor. Şimdi bir daha değişecek belki de ve 2018 sonrası binalar bu sefer yeni yönetmeliğe uymayacak. Müteahhitler zamanında gerektiği şartlarda işlerini yaptılar ancak her sorun onlara yükleniyor bunu dile getiriyorlar ve haklılar.

SEDAŞ ile alakalı ciddi problemler yaşanıyor. Binalar yapılıyor, iskanı alınıyor ve saatler takılıyor, elektrikte ön abonelikler koyuluyor ancak 1-2 ay beklenilen dönemde saatten geçen abonelik dışı kullanımı kaçak kullanım olarak kat kat fazla para cezası kesiliyor. Bu da sektörü ve tüketiciyi mağdur ediyor.” dedi.

10. Meslek Komitesi (Elektrik- Elektronik ve Elektromekanik Grubu) Meclis Üyesi Hasan Şevki; “Yaşanan sıkıntılar hakkında sektörle ilgili komite olarak SEDAŞ ile görüştük. Yapı ruhsatıyla önceden elektrik aboneliği yapılmaktaydı. Şimdi ise iskan zorunluluğu geldi ancak buna itiraz ettik. Önümüzdeki günlerde yapı ruhsatı olan binalara önümüzdeki günlere elektrik aboneliği verileceği bilgisini aldık. Kurallar da şöyle işliyor; usulsüz kullanım ilk kez yapıldığında 1.5, bir kez daha yapıldığı zaman ise 2 katı ceza geliyor.” dedi.

17. Meslek Komitesi (Kooperatifler, Enerji Altyapı ve Hafriyatçılar) Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu; “Aslında bütün bunlar bir sistem problemi ve altyapı sorunu. Bir şehirde imar, planlama sonunda tamamlanan projelerin birbirine koordineli şekilde ilerlemesi gerekiyor. Bütün çalışmalar eş zamanlı olmalı. Tanıdığım birinin projede çok acil elektriğe ihtiyacı oluyor ve saati bağlayıp 1.5 katı ödemeye razı oluyor. İşte bu sistemsizlik bizi yanlış davranmaya sürüklüyor.

Sorumluluğun paylaşılması gerekiyor. Şartname bir binanın statiğinin dışında olan, yapısal olmayan parçalar da depremden etkilenmeyecek, etkilenirse çevreye zarar vermeyecek ve etkilendikten sonra çalışabilir durumda olacak şartlarını koyuyor. Bizler mühendislik olarak bunu yapmakla yükümlüyüz. Ancak bunun rekabette, fiyatta karşılığı yok. Çalışma barışını bozan bir adım olarak geri dönecek. Kabahat bizde, biz hazır olmalıyız. İş işten geçtikten sonra söylemek yerine öncesinde çalışmalıyız. Bu iş bir bütün işi, üretiminden devreye alınmasına kadar bir zincirdir ve halkaları sorunsuz olmalıdır. Son tüketici bunun cezasını çekmemelidir.” dedi.

SATSO Mayıs Ayı Meclis Toplantısı Dilek ve Temenniler Bölümünün ardından, Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un değerlendirmeleri ve Meclis Başkanının oturumu kapatması ile sona erdi./Haber MERKEZİ