Türkiye’nin sık sık depremle sarsıldığı bu dönemde, güvenli yapı arayışı her zamankinden daha önemli hale geldi. Son yıllarda sanayi yapılarından alışveriş merkezlerine, spor tesislerinden konut projelerine kadar geniş bir alanda kullanılmaya başlanan çelik yapılar, depreme karşı sağladığı avantajlarla dikkat çekiyor. Sakarya’daki Mono Steel fabrikasında inşaat mühendisi olarak görev yapan Kenan Keskin, çelik yapıların depreme dayanıklılığı ve uzun ömürlülüğü hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"Depremin oluşturduğu sarsıntılara karşı büyük bir avantaj sağlıyor"

Çeliğin hafifliği ve esnekliğinin, özellikle depremlerde büyük avantaj sağladığını belirten Keskin, “Çelik çağımızın bulunmaz velinimetidir. Deprem gibi afetlerde barınma ihtiyacı ve altyapı sistemlerinin hızlıca kurulmasında önemli bir çözüm ortağıdır” dedi. Keskin, betonarme yapılara göre çeliğin daha esnek, daha hafif ve daha hızlı monte edilebilir olması nedeniyle tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Betonarme yapılara göre yıkım riski daha düşük"

Betonarme yapıların sertliği nedeniyle kırılma ve yıkım riskinin daha fazla olduğunu belirten Keskin, çeliğin ise deprem enerjisini kendi içinde emerek binanın yıkılmasını engelleyebileceğini söyledi. Ayrıca çelik malzemenin dönüştürülebilir yapısı sayesinde ekonomik açıdan da avantajlı olduğunu kaydetti.

"Türkiye'de çelik yapılar yeterince teşvik edilmiyor"

Türkiye’de çelik yapı oranının hala düşük olduğunu dile getiren Keskin, özellikle yeniden inşa süreçlerinde çeliğin daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. "Güvenlik ve hızlı uygulanabilirlik açısından çelik geleceğin yapı malzemesi olmalıdır" diyen Keskin, Avrupa’daki birçok sembol yapının da çelikten inşa edildiğine dikkat çekti.

"Yıkılmaz demiyoruz ama zararı azaltır"

Keskin, “Çelik yapılar tamamen yıkılmaz demiyoruz ama verdiği zarar, betonarmeye göre daha az olur” ifadelerini kullandı. Depremlerde yapıların dayanıklılığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Keskin, tüm hesapların belirli varsayımlara göre yapıldığını ve belirsiz etkenlerin her zaman olduğunu söyledi.

"Denetimler yetersiz, malzemeden çalma yaygın"

İnşaat sektöründe maliyet odaklı düşüncenin hâkim olduğunu ve bu durumun yapı güvenliğini tehlikeye attığını belirten Keskin, “Denetim yeterince yapılmadığında betonarme yapılarda malzemeden çalma gibi durumlar oluyor. Oysa çelikte dünya standartları gereği bu tür müdahaleler çok sınırlı” diye konuştu.

"Bakımı yapıldığında 150 yıl dayanabilir"

Çelik yapıların uzun ömürlü olduğunu belirten Keskin, “Bakımı düzgün yapılırsa çelik yapılar 100-150 yıl dayanabilir. Yangına ve korozyona karşı önlemler alındığında çelik binalar çok uzun ömürlü hale geliyor. Örneğin Eyfel Kulesi bir çelik yapıdır ve hâlâ dimdik ayakta” dedi.

Kaynak: İHA