Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından düzenlenen SUBÜ Konuşmaları’nın 40’ıncı konuşmacısı SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık oldu. ‘Rektör Özel’ başlıklı söyleşinin moderatörlüğünü İletişim Koordinatör Yardımcısı Öğretim Görevlisi İlknur Çakar üstlendi. Söyleşide 2022-2023 Akademik Yılı Güz Dönemi, +1 Eğitim Modeli, akreditasyon çalışmaları, uluslararasılaşma faaliyetleri, teknoloji yarışmaları, sosyal faaliyetler ve kariyer merkezi faaliyetleri konuşuldu. Ayrıca yayın esnasında öğrencilerden gelen sorular cevaplandırıldı.
Doğru işler yapıyoruz
Türkiye’de sadece iki uygulamalı bilimler üniversitesi olduğuna dikkat çeken SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) misyon farklılaşmasıyla ilgili oluşturduğu mesleki ağırlıklı üniversiteler kategorisinde de bu iki okul yer alıyor. Türkiye’de tüm birimlerinde +1 Eğitim Modeli’ni uygulayan belki de tek üniversiteyiz. Bu modelin zorluklarını yene yene ilerliyoruz. ‘Hadi öğrenciyi iş yerine gönderelim’ demekle olacak kadar basit bir iş değil. Bunun arka planında çalışan ve karşımıza ne çıkacağını sorgulayarak ona göre tedbirler alan bir ekip var. Bunun faydalı olduğuna biz canı gönülden inanıyoruz. Öğrencilerimizin de inanması lazım. Modeli son uygulamaya başladığımız birimimiz Spor Bilimleri Fakültesi. Kısa süre önce Gençlik ve Spor Bakanımız ile YÖK Başkanımız Spor Bilimleri Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin bir ya da iki dönem iş dünyasına uygulamaya gitmesiyle ilgili bir protokol imzaladı. Doğru ve örnek işler yaparak rol model oluyoruz” diye konuştu.
İlçelerdeki birçok sorunu çözdük
Kaynarca’da bulunan Uygulamalı Bilimler Fakültesi öğrencilerinin yaşadıkları sorunlardan haberdar olduklarını belirten Sarıbıyık, “En büyük sorun olarak yurt sorunu görünüyor. Bir iş adamımız kız ve erkek öğrenciler için yaklaşık 500 kişilik yurt yapma sözü verdi. Çalışmalarımız sürüyor. Ulaşımla ilgili sorunları ise Büyükşehir Belediyemize iletiyoruz. Öğrencilerimizden tavsiyem yaşadıkları sıkıntıları ilgili aktörlere aktarmaları. Biz elimizden gelen tüm gayreti gösteriyor ve imkânları seferber ediyoruz. Fırsat buldukça da fakültemizi ziyaret ediyoruz. Daha önce Meslek Yüksekokulları Koordinatörü olarak görev yaptığım için ilçelerdeki durumu biliyorum. Çok daha büyük sorunlar vardı ve üniversitemiz kurulduktan sonra esasında birçok sorunu çözdük. Sosyalleşme öğrencilerimiz için önemli ve biz bunları ilçelerdeki ilgili kişilerle paylaşıyoruz. Öğrencilerimiz de oralarda yeni mekânlar oluşturabilir ya da oluşmasına vesile olabilir. Bir takım davranışları örnek davranışlarla değiştirebilir. Çünkü üniversite değişimin öncüsüdür ve öncüsü olması gerekir.”
İş dünyası sosyal transkripte de bakıyor
Sosyal faaliyetlerin içerisinde yer almayı, birlikte iş yapmayı ve bir şeyleri birlikte başarmayı önemsediklerini belirten Sarıbıyık, “Kimi öğrencilerimiz uçmayı seviyor, kimileri kamp yapmayı, kimileri tırmanmayı, kimileri ise teknolojik ürünler geliştirmeyi. Aynı duyguları paylaşan insanlarla bir arada olmak farklı bir keyif. Zorunluluk olmadan gönüllülük esasına dayalı yürütülen faaliyetlerin destekçisiyiz. Tüm bu çalışmaların içerisinde yer alan öğrencilerimizi kutluyorum. Bu çalışmalar sosyal transkriptte de yer alabiliyor. İş dünyası artık sadece derslere değil sosyal transkripte de bakıyor. Ders dışında sosyal faaliyetlerde yer almayı da önceliyor. Benim bu konu özelinde bir hayalim var. Yüksek lisans ve doktoramı yaptığım İngiltere’deki üniversitemizin içerisinde sadece öğrencilere hizmet veren Student Union diye bir bina vardı. Öğrenci kulüpleri ve faaliyetleri bu bina içerisinde konuşlanıyordu. Olması gerekenin bu olduğunu düşünüyorum. En az Sakarya Üniversitesi’nin kampüs yeri kadar güzel bir kampüs yeri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Onu gerçekleştirdiğimizde projenin içerisine sadece öğrencilere ve kulüplere ait, sosyal aktivitelerin yapılacağı Student Union gibi bir yeri de katmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.