Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit'ten Sapanca Gölü Uyarısı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu Yiğit, Sapanca Gölü ile ilgili gazetemize özel demeç verdi. Yiğit, Sapanca Gölü’nün korunması gereken ender ekosistemlerden biri olduğunu vurguladı.

"Sapanca Gölü, Eşine Az Rastlanır Bir Doğal Kaynak"

Yiğit, Sapanca Gölü'nün tektonik bir göl olduğunu ve alttan beslenen yapısıyla dikkat çektiğini belirtti. "Sapanca bir göldür. Alttan beslenen tektonik bir göldür. Su içilmesi nedeniyle eşine ender rastlanan göllerdendir. Bu göl bir havza içerisindedir. Bu havzayı 14 dere besler. Bu 14 dereyi gözünüz gibi korumazsanız, Asya’nın ortasındaki Marmara Denizi’nin altı katı büyüklüğündeki Aral Gölü kurur. Aral Gölü kuruduysa Sapanca Gölü çok daha çabuk kurur," ifadelerini kullandı.

14 Dereyi Korumazsak Göl Kurur

Sapanca Gölü’nü besleyen 14 derenin korunmasının hayati önem taşıdığına dikkat çeken Yiğit, "Bu 14 dereyi, su içmek için, tarımsal ürünleri sulamak için ya da su şişeleme fabrikaları için kullanırsanız, göl kurur. Sanayi ya da yapılan barajların doldurulması için derelerden su alınıyorsa haliyle bu gölün de suyu çekilir. Sapanca Gölü, alttan beslenen bir göl olmasaydı asla bu kadar dayanamazdı," dedi.

"Geleceğimiz İçin Derelerimizi Koruyalım"

Yiğit, Sapanca Gölü’nün sürdürülebilirliği için derelerin korunmasının şart olduğunu vurguladı. "Dolayısıyla Sapanca Gölü ve geleceğimiz için el birliğiyle gölümüzü besleyen dereleri korumamız gerekir," diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Serkan ARUTAN