Ayla Algan, evinde bir senaryo üzerinde çalışırken, akşam saatlerinde fenalaştı ve hastaneye kaldırıldı. 

Beyin kanaması geçirdiği belirtilen sanatçı kurtarılamadı. 

Ayla Algan hakkında

Ayla Algan, 1937’de İstanbul’da doğdu. Ortaokul eğitimini İstanbul'da Notre Dame de Sion'da lise eğitimini ise Fransa'da Versailles Lisesi'nde tamamladı.  

Daha sonraki süreçte tiyatro eğitimini almak amacıyla ABD'ye giden Ayla Algan, New York Actors' Repertory Theatre'ın öğrencisi oldu. Bu dönemde ilk sahne tecrübelerini yaşadı.

1960’ta Türkiye'ye dönen Algan, aynı yıl İstanbul Şehir Tiyatrosu oyuncusu oldu. Türkiyede ilk sahneye çıkışı 1961'de "Tarla Kuşu" oyunuyla oldu. Aynı yıl, "Hamlet" oyununda hem Ophelia hem Hamlet karakterlerini canlandırdı.

Paris'te, National Tiyatro’da, Mehmet Ulusoy'un yönettiği Gogol-Ölü Canlar, Nazım Hikmet-İnsan Manzaraları'nda beş farklı karakter canlandırdı, Orta Direk-Yaşar Kemal, Odeon Tiyatro'sunda başrolleri Fransızca oynadı.

Berlin Schaubühne Tiyatrosu'nda Giden Tez Geri Dönmez, Keşanlı Ali Destanı, Talihli Amele, Kurban ve Keloğlan oyunlarında oynadı, Beklan Algan ile çalıştı.

1965’te Sadri Alışık’la birlikte oynadığı Atıf Yılmaz imzalı "Ah Güzel İstanbul" filmiyle dikkat çekti. 1971’de Paris’in ünlü konser salonu Olympia’ da sahneye çıkan Algan, 1972’de Bulgaristan’da Uluslararası Altın Orfe Müzik Yarışması’nda ikinci oldu. Aynı yıl, Devlet Sanatçısı ünvanı aldı ve UNICEF Onur Ödülü’ne layık görüldü. 1977’de Polonya’da yapılan Sopot Müzik Yarışması’nda birinci oldu.

1964 yılında Beklan Algan ve Mesut Üstünel'in kurduğu ilk ücretli özel konservatuar olan LCC’de, 1984 yılında tiyatro okulu Bilsak' ta dersler verdi.

2010 yılından bu yana, Genel Sanat Yönetmeni olarak görev aldığı İstanbul Drama Sanat Akademisi’nde "Yaratıcı ve Çağdaş Tiyatro Teknikleri" ve “Reklam Dizi Sinema Oyunculuğu” konusunda deneyimlerini paylaştı. 

Ayla Algan sinema, tiyatro, dizilerde aldığı rollerle halen sanat hayatını sürdürdü. 

Ayla Algan, tasavvuf felsefesi ile çağımızda New Age akımındaki insan varlığının durumu ve bugünün insanını doğa içinde düşünsel ve bedensel olarak sahneye getirme çalışmaları ile Dünyaya Yunus Emre’nin felsefesini ve şiirle şarkılarını Fransızca, İngilizce ve Almanca olarak yorumladı.

Kenan Işık’ın sahnelediği Şeyh Galip’in “Aşk Hastası" oyununu oynadıktan sonra sahneye veda etti. 

// HABER MERKEZİ 

Editör: Haber Merkezi