Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Olağan Genel Kurulu bugün Sakarya Ticaret Odası kampüsünde gerçekleştirildi. Olağan Genel Kurula, TZOB başkanı Şemsi Bayraktar, Ali Şener Bayraktar, siyasi partilerin temsilcileri, STK temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda delege katıldı. Genel Kurul divan üyelerinin seçimi ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Sonrasında divan üyeleri seçildi.
‘BÜTÇE ARTIRILMALI’
TZOB başkanı Şemsi Bayraktar şöyle konuştu: "Çiftçimiz zor şartlarda üretim yaparak kahramanlık yapıyor. Destekleme bütçesi arttırılması gerekiyor. Sakarya Ziraat Oklarının vizyonunu dayaptıkları hizmetleri de hedeflerini de ortaya koyduk.Gerçekten de Sakarya'daki odalarımızprojeksiyonları hayata geçirme noktasında çok başarılıdır.
SAKARYA KONUSU
Yine Sakarya için yaptığımız bir şey daha var. Zaman zaman sayınbakanlarla buraya geldim. Çiftçi eğitim merkezlerinde araştırmaenstitülerinde çiftçilerimize özellikle kadın çiftçilerimize eğitim verildi.Geldik sertifikalarını burada bakanlarla, aile bakanımız, tarım bakanıyla hatta iki üç defa geldik. Ve sertifikalarını dağıttık Yani önemli ölçüdekadın çiftçilerimize burada eğitim verildi.
TARIM POTANSİYELİ
Ve ilk defa Sakarya'da yaptığımız birçalışma, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü BaşkanıProfesör İlkay Dellal Hanımefendi ve eşi buraya geldi, buraya gönderdik.Sakarya'da ilimizi gezdi, ilçelerimizi gezdi.Sakarya'nın tarım potansiyelini,yine Sakarya tarımının fırsatları neyse onları ortaya koydu.
SAKARYA’DA YAPILDI
Bir tarım strateji raporu hazırlattık. Bakınbunu Türkiye'de ilk defa Sakarya'da yaptık ve kadın çiftçilerimize buradasertifikalarını dağıtırken yine Sayın Bakan'la beraber bu raporun dalansmanını yaptık. Bunu bir kitap haline getirdik.Bütün kurumlara hatta basına datarım, strateji, Sakarya, tarım, strateji raporunu gönderdik. İlk defaSakarya'da yapıldı.
‘İMARA AÇILMIŞ’
Yani Sakarya'da yatırım yapmak isteyen yatırımcılarınçok istifade edebileceği bir rapor.Hangi ilçede yatırım yapacaklarsa,nerede yatırım yapacaklarsa bu rapora baktıklarında bundanyararlanabilirler.Ama burada tabii tehditler kısmına baktığımızda çokönemli bir yer kısım var ki burada bakanın huzurunda da hocamızsunumunu yaparken bunu söyledi.Bir Pamukova kadar ilçeyi maalesefimarı açarak Sakarya kaybetmiş.Bu çok büyük bir tehdit. Bunun önüne geçmemiz lazım. Sakarya'daki ovalarımızı artık imara açmamamızgerekiyor.
‘FEVKALADE TEHDİT’
Bunu Türkiye için de söylüyorum. Zaman zaman basınaçıklamalarında basın toplantılarında söylüyorum.Toprak kurullarındagerekli hassasiyet gösterilmeli. Kamu yararı maddesi suistimal edilmemelive topraklarımız imara açılmamalı.Sakaryabir Pamukova kadar bir Pamukova ilçesi kadar tarım arazisini kaybetti.Olmadı bu olmaz. Bu fevkalade büyük tehdit, bunun önünü almamız lazım.
‘TARIM ÖNEM KAZANDI’
Tarım sektörü artık önem kazandı. Dünyada önemli ülkemizde de yavaşyavaş tabii bunu üzülerek söylüyorum belli dönemlerde pek anlaşılmadı.ama özellikle pandemiden sonra tarımın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı.Çünkü çiftçimiz üretmeseydi insanlarımız evlerinde otururken Oinsanlarımızın gıda güvencesini sağlamamış olsaydık, bu ülkede dahabüyük bir krizle karşı karşıya kalırdık.
‘AVRUPA DESTEKLİYOR’
Destekleme bütçesi oluşurken bunu dikkate alın. Çünkü çiftçimiz parakazanmadı mı terk ediyor gidiyor. Gençlerimiz de tarımda tutamıyoruz.Destekleme bütçesi bunun için lazım Peki ortalama işletme büyüklüğü üçyüz, beş yüz dekar olan Fransa, saferi oluşturmuş, halen işletmelerinibüyütmeye çalışıyor.Avrupa ülkeleri, Amerika büyük işletmelere rağmenve verimli üretim yapmalarına rağmen, bakın anahtar kelime verimliüretimdir Buna rağmen desteğine devam ediyor. Destek veriyor.
DESTEKLEME BÜTÇESİ
Açıkça ifade ediyorum. Destekleme bütçesini muhakkak suretteartırılması lazım. Şimdi burada Sağlıyorsak bu destekleme bütçesinin gayrisafi milli hasılanın yüzdebirine getirilmesi gerekir. Bunu her zaman söylüyorum.Söylemeye dedevam edeceğiz ve bunun da takipçisi olacağız.Açıkça ifade ediyorum.Destekleme bütçesini muhakkak surette artırılması lazım.
‘DOĞRULARI SÖYLÜYORUZ’
Doğrular bazen birilerinirahatsız eder. Ama doğru söylemekten vazgeçmeyeceksiniz. Bu aslındaKarar vericilerin de çok hoşuna gitmesi gereken bir şey. Çünkü niyebiliyor musunuz? O doğrular doğru yapmanızı sağlar.Doğru hareket edersiniz. Ve sivil toplum örgütleri eğer istifade edilirseSiyaset kurumunun en önemli danışmanları olurlar.
TMO FINDIKLA TANIŞTI
Bakın bir tarihte hatırlarsınız Fındık para etmiyor. Fındıkbir buçuk liraya düştü. Karadeniz yangın yeri. Uyarıyoruz. Aman fındığaçare bulun.Yok. Bakın Karadeniz kaynamaya başladı. Ziraat odalarımız, esnafodalarımız, ticaret ve sanayi odalarımız, ticaret borsalarımız o bölgede.Muhtarlar Derneği. Başkanım miting istiyor. Bir de miting yap. Kalktık Ordu'da yüz binkişiyle miting yaptık Tam yüz bin kişi.Büyük bir miting. O mitingden sonradevlet fındık almaya karar verdi TMO fındıkla tanıştı.
‘İNSANLAR RAHATLADI’
Çünkü ekspertiz yok,o yok, bu yok, kolay da değil tabii.Kısa bir zaman içerisinde devlet fındığagirdi, fındık dört lira, dört buçuk lira seviyesine geldi. İnsanlar rahatladıveo tarihten sonra devlet bu yapının karşısında rakip olarak devletin alımyapıyor.Ve fındık fiyatları yükseldi. En son işte Sakarya koordinasyonkurulu başkanı, oda başkanlarımız var, yönetim var.Hazineden sorumlubakana gittik.Biliyorsunuz bu alan bazlı desteğiniz kaldırılmıştı. Tam birbuçuk saat ulaştık.Hazinede karşılığı yok.
‘GÜCÜNÜZ ÇİFTÇİYE Mİ?’
Maliye Bakanlığı'nın söylediği gibi yemfiyatları artıyor. Süte zam yapamayız. E peki yem fabrikalarınıdenetlemeye alın. Yem fabrikaları zam yaparken ona müdahaleedemiyorsunuz da süt üreticisi burada hayvanını kesiyor.Maliyetsorunuyla boğuşuyor. Siz niye bu taraftasınız?Buraya mı gücünüzyetiyor?Sonra üretici birlik başkanlığını bir şöyle bir kenarda durunbakayım.Çile bir kenarda durun siz dedim kalktım.Çünkü yani sonuçtazarar görmelerini de istemedim.Tarım Bakanlığına rağmen Süt Konseyifiyat ilan edemiyor.
‘1 MİLYON HAYVAN GİTTİ’
Tarım Bakanı istemesine rağmen Kalktım bir basıntoplantısı yaptım. Bir milyon hayvan kesilmiştir dedim. Sorumlularınıaçıkladım. Tabloyu verdim. Sert bir eleştiride bulundum. Akşam anahaberlere düştüm. İki gün içerisinde süt konseyi toplandı vesüte fiyat verdi.Bütün üretici birlik başkanlarını aradılar.Başkanımteşekkür ederiz dediler. Ama bir milyon hayvan gitti. Şimdi bugün sütfiyatları pahalı diyoruz.Ana varsa dana vardır. Şu Süt hayvancılığınısağlıklı bir şekilde götürebilirseniz, sürdürülebilir kılarsan, kılarsanız besihayvancılığı materyali oradan bulur. Yani besi beraber yürür, büyür”