Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Sapanca Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim Programı tarafından yürütülen ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (SATSO) desteklediği ‘İş’te Sakarya’ isimli proje kapsamında Ali Koka Boza firması tarafından üretilen geleneksel lezzet bozanın üretim hikâyesi ve firmanın hedefleri ele alındı.
Firmayı yerinde inceleyen proje ekibi, Ali Koka Boza yöneticileri Rahmi Sak ve oğlu Alican Sak ile video röportaj gerçekleştirdi. 1884 yılında Ali Koca tarafından kurulan işletme, beş kuşaktır aile işletmesi olarak varlığını sürdürüyor. ‘İş’te Sakarya’ projesi, Sakarya ekonomisine katkı sağlayan işletmeleri geniş bir perspektiften ele almayı ve girişimcilik hikâyelerini dijital ortamda kaydetmeyi hedefliyor.
Sakarya’da geleneksel yöntemlerle üretilen bozanın tarihsel ve kültürel önemini anlatan firmanın beşinci kuşak temsilcisi Alican Sak, “Bozanın kökeni, Mezopotamya’ya kadar uzanıyor. Binlerce yıllık bu içecek, sağlıklı ve enerji verici özellikleriyle biliniyor. Ancak kola gibi modern içecekler çıkmasaydı, boza bugün insanların en çok tercih ettiği lezzet olabilirdi. Rahmetli dedem Sadettin Sak’ın da dediği gibi, ‘kola olmasaydı boza günümüzün trend içeceği olurdu’. Boza fermantasyon süreciyle bağışıklık sistemine fayda sağlıyor. Bunun gibi geleneksel lezzetler modern pazarda daha fazla tanıtılmalıdır. Biz Sakarya’da üretimine başladığımız bu geleneksel lezzetin ulusal ve uluslararası pazarlarda daha geniş bir yer alması için çalışıyoruz. Geleneksel yöntemlerle üretilen bozayı modern teknolojilerle harmanlayarak üretim kapasitesini artırmayı başardık. Firmamıza son yıllarda yaptığımız yatırımlarla üretim hattını modernleştirdik ve bunu geleneksel damak tadını koruyarak gerçekleştirdik. Bozayı 12 ay tüketilebilir bir içecek haline getirmek ve genç neslin de bu kültürel mirası benimsemesini sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Firmamızın Ar-Ge çalışmaları kapsamında, ürünün raf ömrünü uzatmak için Sakarya Üniversitesi Teknokent ile iş birliği yapıyor ve fermantasyon süreçleri üzerine araştırmalar gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, dijital pazarlama stratejilerine ağırlık vererek ürünün e-ticaret platformları üzerinden satışlarını arttırıyoruz” dedi.
Geleneksel lezzeti genç nesil ile tanıştırıyoruz
Firmanın uzun vadeli hedeflerini anlatan Sak, “Bu geleneksel mirası resmi olarak tescil ettirme çalışmalarına önem veriyoruz. Ali Koka Boza olarak Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle Adapazarı Bozası için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. Geleceğe dönük olarak, tarımsal kalkınma destek programlarına başvurarak kendi hammaddemizi üretecek entegre bir sistem kurmanın gayreti içerisindeyiz. Firma olarak sosyal sorumluluk projelerine de destek veriyor, Sakarya’nın bir üniversite şehri olmasından hareketle gençlerle daha fazla etkileşim kurarak bozayı tanıtmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Sakarya bozanın başkentidir
Sakarya’nın boza üretimindeki önemine vurgu yapan Sak, “Sakarya, bozanın başkenti olarak anılmayı hak ediyor. Bu şehirde geleneksel yöntemlerle üretilen bozayı dünyanın dört bir yanına tanıtmak istiyoruz. Gelecekte ihracat faaliyetlerimizi arttırarak, bozanın Avrupa ve Amerika pazarlarında da tanınmasını hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.