Geçtiğimiz yılın ekim ayında, caminin fotoğraflarını çekmek için Çengeller Camii'ne gelen dernek üyeleri, çevredeki çalılar nedeniyle caminin kapısına ulaşmakta zorlandılar. Ancak yılmadan caminin arka penceresinden içeri girerek ilk karelerini çektiklerini söyleyen Dabak, şunları kaydetti: “Çengeller Camii’ni tanımak ve belgelemek istedik. Birçok zorlukla karşılaştık ama önemli olan tarihe tanıklık etmekti.”

Sergi için bu fotoğrafları kullandıkları süreçte, Sakarya Valisi, belediye başkanı ve birçok yerel yöneticiyle de iletişim kurarak camiin restorasyonuna dikkat çektiler. 2023 yılının Ekim ayında açtıkları “Sakarya’nın Tarihi 100’ü” sergisinde, caminin restorasyonu için gerekli bilgilendirmeleri yaparak, şehirdeki yöneticilere bu önemli tarihi yapının korunması için destek çağrısında bulundular.

Dabak, serginin ardından dernek üyelerinin tekrar Çengeller Camii’ni fotoğraflamak üzere köye gittiğini, bu süreçte yaşadıkları zorlukları ve kendi yaşadığı talihsiz kaza sonucunda sağlığını kaybetmesine rağmen, projeye olan inançlarının devam ettiğini belirtti. “Bu caminin yok olmasına gönlümüz elvermedi. Bu çabamız sonuç verdi ve camii Anıtlar Yüksek Kurulu’na kaydedildi. Akyazı Belediye Başkanı, Sakarya Valisi ve diğer yetkililer camiye sahip çıkarak, restorasyon için ödenek çıkartıldığını müjdelediler,” dedi.

Başkan Dabak, tarihi yapıları korumanın ve gelecek nesillere taşımak için bu tür çalışmalara devam edeceklerini de vurguladı: “SAGÜSAD olarak Çengeller Camii ve diğer tarihi yapılarımız için duyduğumuz sorumlulukla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca, gündeme getirdiğimiz Geyve Bozören Köyü Camii'nin restorasyonunun da eski güzelliğine kavuşmasını sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Bu süreçte başta Valimize, SATSO Başkanı, Akyazı Belediye Başkanımıza ve diğer tüm katkı verenlere teşekkür ediyorum.”

Kaynak: BASIN BÜLTENİ