Söz konusu desteklerin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat alanlarına odaklanacağı belirtildi. Desteklerin dağılımı ise şöyle planlandı: Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) veren prim ödemeleri için 223 milyar lira, tarımsal kredilere sübvansiyon olarak 160 milyar lira, Halkbank esnaf kredileri desteği için 60 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvik ödemeleri için 32 milyar lira, mesleki eğitim kapsamında ödenecek devlet katkısı için 30 milyar lira ve diğer reel sektör destekleri için 57 milyar lira ayrıldı.

"Ticaretin Canlanmasına Katkı Sağlayacak"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, bu destekleri "iş dünyası açısından umut verici" bulduğunu belirterek, hükümetin esnafa sunacağı 60 milyar liralık kredi desteğinin piyasalarda nakit akışını rahatlatacağını vurguladı. Ancak, gerçek kişi işletmeleri ve KOBİ'lerin finansmana erişiminde yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Baran, ticaret odalarına kayıtlı tüccarların yeni yatırımlar yapabilmeleri, mevcut pazarlarını koruyabilmeleri ve istihdam kapasitelerini artırabilmeleri için uygun finansman olanaklarına ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Ayrıca, kamu bankalarının yüksek faiz oranlarından dolayı yaşanan finansman sorunlarını hafifletmesini beklediklerini ifade etti.

"Sanayiciye Can Suyu Olacak"

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç ise 2025 yılı bütçesinde reel sektöre yönelik desteklerin yıllık bazda yüzde 50 artış gösterdiğini açıkladı. Ardıç, enflasyonun sanayiciler üzerindeki etkisine dikkat çekerek, bu desteklerin özellikle KOBİ'ler için hayati önem taşıdığını söyledi.

2025 yılında verilecek desteklerin sanayicilerin üretim, ihracat ve istihdam kapasitesine katkı sağlayacağına inandığını belirten Ardıç, özel kredi destek mekanizmalarının devreye girmesinin üretimin devamlılığı ve büyüme açısından şart olduğunu vurguladı. Desteklerin etkisiyle firmaların rekabet ve verimlilik odaklı bir yapıya geçmesini umduğunu ifade etti.

Kaynak: AA