Hükümet ve askerî kaynaklar, yılbaşından bu yana cephede görev yapan 45 yaş üstü Rus sözleşmeli askerlerin sayısında istikrarlı bir artış olduğunu bildirirken, bu eğilim açık kaynaklardan hesaplanan Rus kayıplarına ilişkin verilerle de doğrulanıyor. 

Cephedeki askerlere göre bu ciddi bir sorun: yaşlı askerler, genç askerlerin dayanıklılığı ve gücünden yoksun oldukları için savaşın fiziksel gereklilikleriyle mücadele etmekte zorlanıyorlar. 

Meduza haber sitesine göre, cepheyi sık sık ziyaret eden ve birliklerle iletişim halinde olan bir parlamentere göre, savaş bölgesindeki Rus askerlerinin iki ana şikayeti var: mühimmat sıkıntısı ve 50 yaş üstü sözleşmeli askerler için kullanılan “büyükbaba” sayısının artması. 

Rus medya kuruluşu Verstka'nın görüştüğü bir askerin mesajı şöyle: “Askeri personelin yaş ortalaması kesinlikle yükseldi” dedi. Ukrayna'nın Harkov bölgesinde görev yaptığı bildirilen bir başka asker de, “Bizim bölgemizdeki askerlerin yüzde ellisi yaşlı adamlar ve biçiliyorlar” diyor.

"Mevzilerine bile ulaşamıyorlar..."

İşgal altındaki Donetsk'te ön saflarda savaşan bir asker de benzer kaygıları dile getirdi. “Yaz başından bu yana, alayımız Çasiv Yar yakınlarında adamlarımızın yaklaşık yarısını kaybetti - ya öldürüldü ya da yaralandı. Bize sürekli takviye gönderiyorlar ama gelenlerin yarısı 50 yaşın üzerinde, belki daha da yaşlı. Ve hepsi kendi mevzilerine bile ulaşamıyor” diyerek anlatıyor durumu.

Luhansk bölgesinde savaşan bir başka asker, yaşlı bir askerin yolda yürümekte zorlandığını gösteren bir videoyu Vertska’ya gönderdi. “Sadece savaşa giden yaşlı adamlar” diye anlatıyor asker filme alırken. “Komutanlığımız ne düşünüyor? Bu tür savaşçıları askere alıyorlar. İnsanlar aptallıklarından katılıyor ama askerlik şubelerinin dikkat etmesi gerekiyor. Yaşı sorulduğunda yaşlı adam 62 diye cevap veriyor” diyerek aktarıyor gördüklerini.

Herson yakınlarında savaşan bir hava indirme subayı, yeni sözleşmeli askerlerin durumunu “korkunç” olarak nitelendiriyor. 

Vertska’ya “Yaklaşık yüzde 40'ı, 50 yaşın üzerinde. Ve yeni gelenlerin dörtte üçü yaşlı adamlardan oluşuyor. Bu üzücü ama gerçek bu. Dürüst olmak gerekirse, okuldan yeni çıkmış çocuklar yerine bu adamları tercih ederim” dedi.

“Hepsi hasta”

Moskova Belediye Başkanlığından bir kaynağın başkentteki askere alma verilerine dayanarak verdiği bilgiye göre, ağustos ayından bu yana yaşlı gönüllü askerlerin sayısı artıyor, hatta 60'lı yaşlarda olanlar bile var. Yılın başında yeni askerlerin yaş ortalamasının 40 civarında olduğu, ancak şimdi 50'ye yaklaştığı belirtiliyor.

Aynı kaynak, bu yaşlı erkeklerin hizmet etme kararlarını “Gençler evde kalsın”, “Rusya'da NATO tankları var” ve “Mahallemdeki herkes çoktan gitti” gibi sözlerle açıkladıklarını söyledi.

Belediye başkanlığından bir başka üst düzey yetkili de, son aylarda 45 yaş üstü gönüllülerin, Moskova'da askere alınanların yaklaşık yarısını oluşturduğunu doğruladı. Ancak, yaşlı insanların cepheye gitmesinde herhangi bir sorun görmüyor. “Ne olmuş yani? Onlar zinde, onlar baba. Tecrübeliler ve her genç adamdan daha iyi performans gösterebilirler” diyor.

Ancak Parlamento kaynakları farklı bir görüşe sahip. "Askerlere kıyasla yaşlı askerler ayak uyduramıyor, ağır yükleri taşımakta ve hendek kazmakta zorlanıyorlar. Hastadırlar. Hepsi hasta. Bacakları ağrıyor, başları ağrıyor ve yavaşlar” diye yazmış bir asker.

BBC Rus askerî analisti Pavel Aksenov, Vertska’ya verdiği demeçte, yaşlı savaşçıların fiziksel açıdan gerçekten de gençlerin gerisinde kaldığını söyledi. Ona göre, “Genç bir insan için bir havan topunu kapıp onunla birkaç metre koşmak çok daha kolay. 

Savaşta bu çok önemli, çünkü her şey ağır - zırh, miğfer, silah, cephane - ve tüm bu ağırlıkla koşabilmeniz gerekiyor. Bu yaşlı adamlar, genel olarak, fiziksel sınırlamaları nedeniyle savaşta o kadar etkili olamıyorlar!” 

Aksenov, yaşlı sözleşmeli askerlerdeki artışın daha yüksek malî teşviklere ve bazı bölgelerdeki zorlu ekonomik koşullara bağlı olabileceğini ifade ediyor.

Büyüyen bir trend

Yaşlı sözleşmeli askerlerin sayısındaki artış, Mediazona ve BBC'nin Ukrayna'daki Rus kayıplarına ilişkin verileriyle de dolaylı olarak doğrulanıyor.

Bu yıl, yaşları doğrulanabilenlerin neredeyse yarısını oluşturan 45 yaş üstü 2 bin 475 Rus sözleşmeli askerin öldüğünü teyit edildi. Bu yaş grubunda 2 bin 21 ölümün kaydedildiği 2023 yılının tamamına kıyasla yüzde 18'lik bir artışa işaret eden bu sayı, 809 doğrulanmış ölümün kaydedildiği 2022 yılının üç katına denk geliyor.

Öldürülen 55 yaş üstü askerlerin sayısı da hızla artıyor. Mediazona, bu yıl, bu yaş grubunda 597 ölüm kaydetti. 55 yaş üstü 404 askerin öldürüldüğü 2023'ün tamamından yüzde 50 daha fazla ve 2022'deki sayının dört katı. Doğrulanmış en yaşlı kayıp, 2022 yılında ölen 72 yaşındaki Mihail Şuvalov oldu.

Verstka tarafından incelenen verilere göre, her ay daha fazla yaşlı asker ölüyor. Mart 2022'de öldürülen 45 yaş üstü asker sayısı 16 iken, bu sayı bu yılın ağustos ayında 131'e yükseldi. Mediazona, son aylardaki ölümlerin listesinin henüz tamamlanmadığını ve daha fazla ölüm ilanı işlendikçe büyüyeceğini belirtti.

Rus yetkililer, savaş boyunca, zorunlu askerlik ve sözleşmeli hizmet için yaş aralığını genişletmek üzere defalarca önlemler aldı. 2023 yazında azamî askere alınma yaşı 27'den 30'a yükseltildi. Buna ek olarak, yeni bir düzenleme yedek askerlerin yaş sınırını beş yıl artırarak, yedek askerlik için üst yaş sınırını birinci sınıf personel için 35'ten 40'a, ikinci sınıf personel için 45'ten 50'ye ve üçüncü sınıf personel için 50'den 55'e yükseltti. 

Geçen yıl sözleşmeli erler için de üst yaş sınırı 65'ten 70'e yükseltilmişti.

Fotoğraf: Sosyal Medya

Kaynak: Ajans Bizim