PISA 2022 raporundaki verilerin değerlendirilmesi bağlamında, ülkeler arası karşılaştırmalarda referans alınacak yerin önemine vurgu yapan Kaya, sadece OECD ülkeleri içindeki sıralamanın değil, tüm katılan ülkeler arasındaki konumun da dikkate alınması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin, gelişmişlik düzeyi açısından birçok ülkenin gerisinde olduğunu ifade eden Kaya, bu nedenle sadece katılan 81 ülke arasındaki yerin değil, 37 OECD ülkesi içindeki konumunun gözetilmesi gerektiğini savundu.

YENİ POLİTİKA

Matematik, fen ve okuma puanlarının OECD ülkeleri ortalamasının altında olmasının sürpriz olmadığını belirten Kaya, bu durumu Türkiye'deki merkezi sınav sonuçları ile de uyumlu bulduğunu ifade etti. Özellikle fen ve matematik alanlarındaki öğretimin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Kaya, eğitimde yeni politikalara ihtiyaç olduğunu söyledi.

2022 SONUÇLARI

PISA 2022 sonuçlarının gençlerin asgari beceri düzeyine ulaşamama oranının yüksek olduğunu gösterdiğini belirten Kaya, bu durumun dikkat çekici olduğunu ve eğitim sisteminin öğrencilere temel matematik becerilerini kazandırmak için yeni politikalara ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Ayrıca, OECD ülkelerinde üst düzey performansa ulaşan öğrenci oranının Türkiye'den daha yüksek olduğunu belirterek okuma becerilerinde de gelişmeye açık olduğumuzu vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın PISA 2022 sonuçlarına ilişkin ilgisini olumlu bulan Kaya, geliştirici adımlar atılmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Ancak, bu sınavların eğitim sisteminin amacı haline gelmesi ve sistemi esir alma riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Editör: Şevval Geçin