Almanya Ordusu (Bundeswehr) yabancı kökenli lejyoner askerlerle güçlenmek için çalışırken, bu uygulamanın nasıl hayata geçirileceği tartışılıyor.

ORDUNUN YÜZDE 14’Ü KADIN

Yaklaşık yüzde 14’ü kadın olan Alman Ordusu’na “lejyoner” olarak da sadece erkekler değil, kadınlar da yazılabiliyor.

Almanya’ya uyum sağlamış, bağı olan Türk kızları da “paralı asker” olarak kayıt olabilecek.

Alman vatandaşlığını almış Türk gençleri, zorunlu askerlik kaldırıldığı için askere çağrılmıyor. Ancak yeni sistem yürürlüğe girince, “lejyoner taburları”na katılmak için başvuru mümkün olacak.

Bu kez, askerlik hem bir görev hem de iş olarak dikkate alınacak. Almanya’da askerlerin gelirleri, Türkiye’ye ve diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça iyi. Çeşitli sosyal haklarla birlikte, yıllık gelirler ilk başlarda 40 bin Euro’yu bulabiliyor.

İSLAMİ USULDE YEMEKLER

Alman Ordusu’nun yemekhanelerinde müslüman askerler dikkate alınarak yemekler hazırlanmaya başlandı. Sadece yemekhanelerde değil, diğer alanlarda da yabancı kökenli askerlere uygun değişiklikler yapılıyor.

Lejyoner sistemine ne zaman geçileceği ise net değil ancak Rusya’nın saldırgan tutumundan duyulan endişe nedeniyle programın bir an önce hayata geçirilmesi bekleniyor.

PEÇENEKLER KİMDİR?

Peçenekler, Orta ve Doğu Avrupa'nın bozkır bölgelerinde yaşayan, Türk-Moğol kökenli bir topluluktur. 8. yüzyıldan itibaren Orta Asya'dan göç ederek Avrupa'ya yerleşmişlerdir. Peçenekler, genellikle savaşçı bir toplum olarak bilinirler ve Orta Avrupa'da paralı asker olarak önemli bir rol oynamışlardır.

Peçenekler, Bizans İmparatorluğu'nun sık sık karşılaştığı düşmandılar ve Bizans ordusunda paralı asker olarak da hizmet etmişlerdir. Özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda Bizans ordusunda önemli bir yer edinmişlerdir.

Peçenekler, aynı zamanda diğer Avrupa krallıklarının da hizmetine girmişlerdir. Macaristan Krallığı gibi Orta Avrupa krallıkları, Peçeneklerin hizmetinden faydalanmış ve onları paralı asker olarak kullanmışlardır.

PEÇENEKLER NE ZAMAN TARAF DEĞİŞTİRDİ?

1071 yılında Bizans İmparatorluğu ile Büyük Selçuklu Devleti arasında gerçekleşen Malazgirt Savaşı'nda da Bizans saflarında savaşan Peçenekler, savaşın ilerleyen kısımlarında saf değiştirerek, Selçuklu ordusuna katılmışlar ve savaşın Selçuklular tarafından kazanılmasında büyük bir rol oynamışlardır.

KAYNAK: SÖZCÜ - YENİ SAKARYA HABER MERKEZİ 

Editör: Haber Merkezi