KDV Oranı Yüzde 10'a Çekildi
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan yeni düzenleme, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ve hekim kontrolünde reçeteyle kullanılan, bedeli SGK tarafından karşılanan özel tıbbi amaçlı gıdalarda KDV oranındaki farklılıkları giderdi. Artık, bu ürünler de beşeri tıbbi ürünler (ilaçlar) gibi yüzde 10 KDV'ye tabi olacak.
Daha önce, bu tür gıdaların tesliminde farklı KDV oranları uygulanıyordu ve bu durum hem üreticiler hem de tüketiciler açısından karmaşaya yol açıyordu. Yeni düzenleme ile KDV uygulamasındaki bu farklılık ortadan kaldırılarak, suistimallerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Tıbbi Cihazlar ve KDV Düzenlemeleri
Ayrıca, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" ve "İn Vitro Tanı Amaçlı Tıbbi Cihaz Yönetmeliği" çerçevesinde, tıbbi cihazların teslimi ve kiralanması hizmetleri de yüzde 10 KDV'ye tabi tutulacak. Ancak, özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi mallar ile Türk Gümrük Tarife Cetveli'nde tanımlanan bazı telefon cihazları ve ses, görüntü ya da diğer bilgileri almaya veya vermeye mahsus cihazlar, tıbbi cihaz olarak kabul edilebiliyor.
Yeni düzenlemeyle, temelde tıbbi işlevi bulunmayan ancak bazı fonksiyonları nedeniyle tıbbi cihaz olarak kabul edilen aygıtların indirimli KDV oranlarından faydalanması engellenecek.
Düzenleme Hazine ve Maliye Bakanı Tarafından Yürütülecek
Yeni KDV düzenlemesi, 14 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek ve Hazine ve Maliye Bakanı tarafından uygulanacak. Bu düzenleme ile sağlık sektöründe daha şeffaf ve tutarlı bir vergi sistemi sağlanması bekleniyor.