Bu duyuru, Çin JF-17 Blok III, J-10C veya muhtemelen J-35 beşinci nesil savaş uçağının tedarik edilmesinin planlandığı yönündeki spekülasyonları körükledi.
Millitary Watch dergisinin haberine göre, eski Sovyet cumhuriyeti Özbekistan, Çin askerî teçhizatının önemli bir müşterisi olarak ortaya çıktı ve modern Çin savaş jetleriyle son derece uyumlu olan Çin HQ-9B, FM-90 ve KS-1C sistemlerini tedarik etmek için Sovyet hava savunma sistemlerini aşamalı olarak kullanımdan kaldırdı.
Özbekistan’ın Sovyet Su-27 ve MiG-29 dördüncü nesil savaş uçakları hizmet ömürlerinin sonuna yaklaşırken, daha önce Rus Su-30SM veya Fransız Rafale tedarikinin değerlendirildiği bildirilmişti.
Oldukça büyük bir hava kuvvetleri ve savunma bütçesine sahip olan komşu Kazakistan, daha önce rakip Rus ve Fransız uçaklarını değerlendirmiş ve çok daha büyük sensör paketi, üstün uçuş performansı ve çok daha uzun menzili nedeniyle çok daha yüksek operasyonel maliyetlerine rağmen daha uygun maliyetli olduğu düşünülen Su-30SM'yi seçmişti.
Su-27'ler
Özbekistan, ülkenin en yetenekli hava üstünlüğü avcı uçağı sınıfı olan ve Soğuk Savaş döneminde dünyanın en zorlu avcı uçağı olarak kabul edilen Su-27 Flanker'ı miras alan dört Sovyet ardılı devletten biriydi.
Su-27'ler 2009 yılında Belarus Hava Kuvvetleri tarafından değiştirilmeden emekliye ayrılmış, yüksek operasyonel maliyetleri nedeniyle sadece tek bir avcı uçağı eğitim amaçlı olarak hizmette kalmıştı.
Su-27, Rus Hava Kuvvetlerinde büyük ölçüde hizmet dışı bırakılmış ve yerini daha yeni “4+ nesil” Su-30SM ve Su-35 avcı uçaklarına bıraktı. Ukrayna hava kuvvetlerinde de yıllarca süren kazaların, ABD'ye yapılan bir dizi satışın ve Rus kuvvetleriyle üç yıldan fazla süren çatışmaların ardından çok az uçak kaldı.
Özbek Hava Kuvvetlerinin 2020 yılında kendi Su-27'lerini hizmetten çektiği ve Belarus'tan sonra dünyada bunu yapan ikinci ülke olduğu belirtildi.
Belarus'ta olduğu gibi Özbek filosunda da Su-27'nin daha hafif ve daha az yetenekli muadili MiG-29 tek operasyonel avcı uçağı olarak kaldı ve bu uçaklardan sadece 10 kadarının hizmette olduğu düşünülüyor.
Çin'den modern savaş uçaklarının tedarik edilmesi Özbek filosunun savaş kabiliyetlerindeki bu gerileme ve daralma eğilimini tersine çevirmesini sağlayacak.
Özbekistan'ın, çok daha büyük çift motorlu J-35'in yanı sıra hafif J-10C veya daha da hafif JF-17 Blok III gibi yüksek-düşük birleşimi bağlamında birden fazla Çin savaş uçağı sınıfı tedarik etmeye çalışması önemli bir olasılık olarak görülüyor.
MiG-29 ve Su-27 yerine
Bunlar, zamanla MiG-29 ve Su-27'nin yerini alacak. JF-17 Blok III, uçuş performansı çok daha düşük ve radarı önemli ölçüde daha küçük ve daha az güçlü olmasına rağmen, çok daha düşük tedarik ve işletme maliyetlerinden ve J-10C'ye benzer şekilde gelişmiş aviyonik ve silahlardan yararlanmaktadır.
Pakistan Hava Kuvvetleri, halihazırda her iki avcı sınıfını da yüksek-düşük birleşimi bağlamında kullanıyor ve J-35 tedarik etmeyi planlıyor.
Bangladeş Hava Kuvvetleri'nin de J-7'leri ve MiG-29'ları değiştirmek için benzer şekilde iki avcı uçağı tedarik etmeyi düşündüğü bildiriliyor.
J-10C, havadan havaya muharebede dünyanın en ağır avcı uçaklarından bazılarını geride bırakabildiğini kanıtladı.
2020'de, uçağın simüle edilmiş çatışmalarda Rus Su-35'i sürekli olarak geride bıraktığı bildirildi.
J-10C, rakip Rus dördüncü nesil avcı uçaklarından daha sofistike olmasına ve çok daha küçük bir uçak olarak Su-27, Su-30 veya Su-35 gibi avcı uçaklarından çok daha düşük işletme maliyetlerine ve bakım ihtiyaçlarına sahip olmasına rağmen, geniş Orta Asya devleti için önde gelen bir dezavantaj, ulusal hava sahasında devriye gezme yeteneğini sınırlayan çok daha kısa menzili olmaya devam ediyor.
Özbekistan'a yapılacak bir satış, Azerbaycan'a JF-17 Blok III avcı uçaklarının satışının ardından Çin'in Sovyet ardılı ülkelere avcı uçağı ihracatında ikinci büyük atılım olacak.