İşveren, pazar günü çalışacak olanlara oy kullanabilmeleri için gereken süre kadar izin vermek zorunda. İl dışında oy kullanacakların ise bu durumu belgelendirmeleri gerekiyor.

Akşam Gazetesi’nden Okan Güray Bülbül’ün köşe yazısına göre, işveren işçiye oy kullanması için gerekli izni vermek zorunda…

İşte seçim günü çalışacak işçinin merak ettiği soruların yanıtlarını bulacağı o yazı;

Türkiye 14 Mayıs Pazar günü seçim heyecanı yaşayacak. Seçimlerde oy kullanmak demokratik bir hak ve bu hakkın kullanılması için işçilere izin verilmesi gerekebilir. Oy kullanma saatleri içerisinde çalışacak işçilere oy kullanabilmeleri için gereken süre kadar izin verilmesi zorunlu. Ayrıca oyunu çalıştığı şehir dışında kullanacak işçilere de izin verilmesi gerekiyor. Bu nedenle 14 Mayıs Pazar günü çalışacak işçilerin oy kullanabilmeleri için işyerlerinde gerekli planlamaların yapılmaya başlanması önemli. İşte işçinin seçim günü hakları:

OY KULLANMA ENGELLENEMEZ: Öncelikle oy kullanmamanın para cezası bulunmaktadır. İşçiler de bu kapsamda oy kullanmak durumunda ve işverenler işçilerin oy kullanmasını engelleyemez. Yani işveren oy verme saatleri içerisinde çalışacak işçisine bu süre zarfında izin vermek zorundadır. Örneğin; 14 Mayıs günü açık olacak olan alışveriş merkezlerinde, AVM'nin açık olacağı saatlerde çalışacak bir işçinin oy vermesinin sağlanması için işveren tarafından planlama yapılması gerekmektedir. İşçinin oy verme saatleri olan 08.00 ila 17.00 arasındaki sürenin tamamında çalışacak olması halinde işveren, işçilerin bir bölümünün işe geç gelmesini, bir bölümünün ise oy kullanabilmesini sağlayacak şekilde erken çıkmasını veya gün içerisinde oyunu kullanmasını planlamak zorundadır.

İŞVEREN 'ÖĞLEN ARASI KULLAN' DİYEMEZ: İşveren işçisine oyunu öğle molasında kullan da diyemez. İşçiye oy kullanması için saatlik izin verilmesi gerektiği gibi yemek yemesi için de ayrıca izin verilmesi gerekir. Oy kullandıktan sonra işine geri dönen işçiye yine öğle yemeği izni ve ara dinlenmesi kapsamında verilen çay molaları verilmek durumundadır. İşçi oyunu kullandıktan sonra tekrar yemek molasını kullanma hakkına sahiptir.

OY KULLANDIKTAN SONRA İŞE GİDENE İZİN YOK: Vardiyalı çalışanlardan 08.00 ila 17.00 saatleri arasında çalışmayacak fakat oy kullandıktan sonra işe gideceklerin ise çalışma sürelerinde herhangi bir değişiklik olmayacaktır. Örneğin 14 Mayıs günü 20.00'da işe başlayacak ve 15 Mayıs günü 08.00'da vardiyası bitecek olan bir işçi, işe gelmeden önce oyunu kullanıp ve daha sonra işe gidebilir. Bu işçiye işveren tarafından izin verilmesi gerekmiyor.

İŞVEREN BİLDİRMELİ: İşçinin oy kullanmak için işe geç gelmesi söz konusu olacaksa işçinin bu konuda işverene bilgi vermesi gerekiyor. Yani işçi kendi kafasına göre işe geç gelmemeli işverene bildirerek gerekli planlamanın yapılmasını sağlamalı.

ŞEHİR DIŞINA ÇIKACAKLARA İZİN

İşyerinin bulunduğu il dışında oy kullanacak işçiler, bu durumu belgelendirirse işveren tarafından izinli sayılır. Bu işçilere verilecek izin, işçinin onayı olursa yıllık izne sayılabilir ya da 3 ay içerisinde işveren bu izin için işçiden telafi çalışması isteyebilir.

OY İÇİN İZİN ALIP SANDIĞA GİTMEYEN İŞİNDEN OLABİLİR

Oy kullanma gerekçesi ile çalıştığı ilden farklı bir ile giden ve işverenin kendisine tanıdığı süre içerisinde işine yeniden başlamayan işçinin iş sözleşmesi feshedilebilir. İş Kanunu'na göre işverenden izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın arka arkaya iki işgünü devamsızlık yapan işçinin iş sözleşmesi tazminatsız olarak feshediliyor. Bu nedenle işverenin işçisine oy kullanmak için verdiği izin süresi bittikten sonra iki gün işe gelmeyen işçi tazminatsız olarak işten çıkartılabilir. Bu durum çalıştığı ilde oy kullanacak kişiler için de geçerli. Oy kullanma gerekçesi ile aldıkları izin süresince oy kullanmayıp 2 gün üst üste devamsızlık yapar ve işveren de bu durumu tespit ederse işlerinden olabilirler.

SERVİS KONULURSA ÇALIŞMAK MÜMKÜN

Şehirden uzak şantiyelerde görev yapan işçiler için eğer işçilerden bu yönde bir talep gelirse işveren bu işçilerin oy kullanmasını sağlamak için merkezi bir yere servis kaldırabilir. Bu durumda işçilerin oy kullanıp işe dönmeleri daha kolay sağlanabilir ve hem işçiler oylarını kullanabilmiş, hem de bu nedenle işe geliş ve gidişte yaşanacak zaman kaybı azaltılmış olacaktır.

Editör: Ahsen Özkılıç