TAYSAD Başkanı Saydam: 2025’te İhracatta Yüzde 10 Daralma Öngörüyoruz
Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, 2025 yılında sektörün ihracatında yüzde 10 daralma yaşanacağını öngördüklerini açıkladı. Saydam, artan maliyetler ve düşen iş hacmi nedeniyle sektörde istihdam daralmasının yanı sıra fabrika kapatmaların da hızlandığını belirtti.
TAYSAD’ın 2024 yılının son üye toplantısında konuşan Saydam, küresel otomotiv üretim tahminlerinin yıl başında yapılan öngörülerin altında kaldığını belirtti. 2023 yılında küresel üretim, tahmin edilen 93 milyon yerine 92 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Avrupa’daki üretim ise 2022’de 18,8 milyon adetken, 2023’te 17,6 milyona geriledi. Türkiye’de de 2022’deki 1 milyon 570 bin araçlık rekor üretimin ardından, 2023 yılında üretim 1 milyon 450 bin adede düştü.
“AB Regülasyonları ve Maliyetler Rekabet Gücünü Zayıflatıyor”
Saydam, ihracatın dolar bazında artış göstermesine rağmen, adet bazında ciddi düşüşler yaşandığını vurguladı. Geçmişte 1 milyonun üzerinde araç ihraç eden Türkiye, bugün 800 binlere gerilemiş durumda. 2025 için yapılan tahminlerde, Türkiye üretiminin 1 milyon 400 bin adede düşmesi bekleniyor. Daralmanın temel nedenleri arasında Avrupa Birliği’nin regülasyon değişiklikleri, artan işçilik maliyetleri ve ana sanayinin yeni platform siparişlerini Türk firmalardan almaması yer alıyor.
TOSB’da Üretim Kapasitesinde Yüzde 20 Daralma
Artan maliyetler ve düşen iş hacmi, fabrikaların kapanmasına yol açıyor. TAYSAD Başkanı Saydam, Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) üretim kapasitesinin yüzde 20 oranında daraldığını söyledi. Özellikle birden fazla fabrikaya sahip olan şirketlerin, maliyetleri azaltmak için tesis sayılarını azalttığına dikkat çekti.
“Fabrikalar Türkiye’yi Terk Edebilir”
Yükselen işçilik maliyetlerinin rekabet gücünü düşürdüğüne dikkat çeken Saydam, bazı ülkelerin Türk üreticilere yatırım davetinde bulunduğunu aktardı. Saydam, Türkiye’de servis ve taşıma maliyetlerinin dahi bazı ülkelerdeki aylık asgari ücret seviyesine ulaştığını ifade ederek, bu durumun yatırımların Türkiye’den kaçmasına neden olabileceği uyarısında bulundu.
BYD ve Çinli Tedarikçilerle İş Birliği Fırsatları
Elektrikli araç devi BYD’nin Türkiye’deki tedarik sanayisini yakından tanımak için temaslarda bulunduğunu belirten Saydam, bu durumu büyük bir fırsat olarak nitelendirdi. Saydam, Türk firmaların BYD ile iş birliği yaparken, BYD’ye üretim yapan Çinli şirketlerle de bağlantılar kurarak kazan-kazan fırsatları yaratabileceğini söyledi.
Türk otomotiv sanayisi, tüm olumsuzluklara rağmen dünyada 11. büyük üretici konumunu koruyor. Ancak, ilk 10’a girebilmek için üretim seviyesinin 2 milyon 400 bin araca çıkarılması gerektiğine vurgu yapıldı. Saydam, bu hedefe ulaşmak için ciddi reformlar yapılması gerektiğinin altını çizdi.