SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Elvan Bilgehan Dikiciyle beraber icra komitesi üyelerinin ev sahipliği yaptığı toplantıya TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Aydoğdu, Marmara Bölge ve Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık ve Balıkesir KGK Başkanı Buse Tellioğlu, Bilecik KGK Başkanı N. Filiz Eğilmez , Bursa KGK Başkanı Sabriye Şen ile Yalova KGK Başkanı Dilara Altan ve KGK üyeleri iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ gerçekleştirdi. Başkan Altuğ; “Üreten şehir Sakarya’ya hoş geldiniz. Marmara Bölgesi kadın girişimcilerimizle bir arada olmaktan mutluluk duyuyoruz. Oda olarak Sakarya’mızın üretimdeki hafızasını esas alarak sürdürülebilir bir şekilde üretimi artırmak için çabalıyoruz. Üretim için de esas olan nitelikli istihdam ve özellikle kadın istihdamına yönelik ciddi girişimlerde bulunuyoruz.
Şahsi düşüncem; biz erkekler ve kadınlar eşit değiliz… Kadınlarımız bizlerden çok daha üstün varlıklardır. İstediklerinde başaramayacakları, ellerinin hamuruyla üstesinden gelemeyecekleri iş yoktur. Bizler ekonomi ve iş dünyasında da eşit olalım istiyoruz, daha fazla kadın girişimci ve istihdam oranını artırmak istiyoruz. Sadece tüketici pozisyonda olan kadınlarımızı üretime katkı veren pozisyona almamız gerekiyor. Bu anlamda da Kadın Girişimciler Kurulumuzun tüm çalışmalarına destek oluyoruz. Sizlerin de bir araya gelerek ulusal anlamda örnek çalışmalara imza atmanızı takdir ediyorum. Bu birlikteliğin artarak devam etmesini diliyorum” dedi.
TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Elvan Bilgehan Dikici, “Bölgemiz, ülkemiz ekonomisinin ana merkezidir. Biz kadın girişimcilerse, bölgemizden başlayarak ülkemizin iş gücünün gerçek potansiyeline ulaşmasını sağlayacak en önemli aktörleriz. Maalesef son çalışmalar gösteriyor ki OECD üyesi ülkeler arasında en düşük kadın istihdam oranına sahip ülkelerden biriyiz.
Nüfusumuzun yarısı kadın olduğu halde 2023 yılında çalışan kadın sayısı 10 milyon 546 bin iken, iş gücüne katılmayan kadın sayısı ise 21,8 milyon olarak tespit edilmiştir. Çalışan kadınlarınsa %73,6’sının ücretli veya yevmiyeli olarak çalıştığı, girişimci kategorisindeyse yalnızca 1 milyon 170bin civarında kadın olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Ülkemizin bu anlamda kat edilecek çok yolu var. Ya imkan ya da ilham bekleyen çok büyük bir potansiyelle karşı karşıyayız. İşte bizler, bir kişiye dahi dokunabilirsek ülkemize fayda sağlayacağımızın bilincini taşıyoruz. Bir kadının girişimci olması, ülke ekonomisine katkısını bir kenara koyarsak kendisine de bireysel anlamda pek çok yetkinliği ve prestiji de beraberinde getiriyor. O yüzden kadın girişimciliğini sadece ekonomik bir hamle değil, sosyal kalkınma ve fırsat eşitliği olarak da görmek gerekmektedir.
Mevcut ekosistemdeki engeller ne kadar aşılırsa, kadın girişimciler o kadar güçlenecektir. İşte bu noktada biz TOBB Sakarya KGK olarak eğitim ve gelişim faaliyetlerine erişim, istihdama erişim ve girişimcilikte fırsat eşitliği üzerine çalışıyoruz. Biliyoruz ki kadının istihdama katılımının önündeki engeller ne kadar aşılırsa kadın girişimciler daha da güçlenecek. Yaklaşık bir yıl önce, 14 kadın olarak ilimizdeki kadın girişimciliğine katkı sağlamak amacıyla bir araya geldik. Bu 14 kadın, özverili bir şekilde mevcut durumu daha ileriye taşımak için büyük bir gayretle çalışmıştır ve çalışmaya da devam edecektir.” dedi.
Marmara Bölge ve Kocaeli Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurcan Babalık, “Sakarya Kadın Girişimciler Kurulunu özverili çalışmaları için tebrik ediyorum. Birçok bölge toplantısı gerçekleştirdik. Bütün bir yıl boyunca tüm illeri gezdik ve güzel çıktılar elde ettik. Her ilde ciddi sanayi kuruluşları var ve amacımız da kadın istihdamını, girişimciliği artırmaktır. Sanayide kadın eli projesine çalışan ve onu beslemek için alt projeler tasarlayan kurullarımız var. Sakarya KGK da turizmde kadın eli projesine çok hakim bir çalışma modeli sergiliyor. Ülkemizde birçok KGK’nın projelerinin 81 ile yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bugün burada olmak çok güzel ve önemli. Katılan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Aydoğdu, “Dünyada çalışma süresinin 3/2’si kadınlara aitken toplam gelirin sadece %10’u kadınlara aittir. Ülkemizde iş dünyasında koltukların %80’i erkeklere ayrılmış durumda ve dünyada da durum farklı değil.
Kurullarımız zamanlarının çoğunu gelecekteki kadınlarımızın bir şeyleri değiştirmesi için kullanıyor. Sanayide kadın elini hayata geçirdiğimiz 2021’den bu yana yaklaşık %4-10 arası artış görüyoruz. 39 ilimizde sanayide kadın eli projesini aktif şekilde uyguluyoruz. Kadınlarımız her alanda başarıyla çalışıyor ve sanayide kadın eli projemizle gıpta ediyoruz. Kadınlara şans verildiği zaman neler başardıklarını biliyoruz ve bu şansı yaratmak için aktif olarak sahada çalışıyoruz. Tüm kurullarımızın bu anlamda paydaşlığı ve projeleri çok önemli. Emek veren herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Katılımcı Başkanlar da toplantının önemine yönelik iyi dileklerini kürsüden ileterek birlik olmanın ve ortaklık içinde gerçekleştirilecek çalışmaların önemine vurgu yaptılar.