Sakarya arazilerinin yüzde 48.18 orman, yüzde 45,68 tarım, yüzde 1,47 mera ve yüzde 9,67 yerleşim, yollar, gölet ve sulak alanlarla kaplı olduğunu söyleyen Meclis Üyesi Akbay, ilde tarımın yaygın olmasına rağmen neden “Tarıma dayalı ihtisas OSB olmadığını sorduğu yazılı basın açıklaması yaptı.
KOOPERATİFÇİLİK
Akbay açıklamasında özetle; “İlimizin coğrafi konumunun sağladığı lojistik imkanları ve çeşitliliği, ayrıca Marmara Bölgesi’nde bulunması metropollere yakınlığı ve çevre illerdeki ürünlerin değerlendirilmesi açısından merkezi konumdadır. Sakarya, dış mekan süs bitkiciliği üretiminde uluslararası sahada lider olma potansiyeline sahiptir.” diyerek il genelinde yürütülen tarım faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.
Türkiye’de erken yaşlanma ve verimli çalışmalar olmadığından gençlerin tarım sektöründe gelecek görmeyip kente göç ettiğini hatırlatan Akbay; “Bunları önlemek için ‘genç çiftçi kooperatifleri’ kurulmasını teşvik, başta belediyeler ve diğer kurumlar kırsal kalkınma sağlamak için ilgili bakanlıklardan destekler verilmelidir. Genç çiftçilerin sosyal güvenlik prim desteği, tarımsal sulama ve elektrik faturalarına, tohum gübre kullanımının yüzde 50’si desteklenmelidir. Mazotta ÖTV kaldırılmalıdır. Temel tarım ürünlerinin taban fiyatları açıklanırken maliyet girdisi, kur enflasyon dikkate alınarak insanca yaşayacakları bir gelir seviyesi ön görülmelidir.” dedi.
HOLLANDA ÖRNEĞİ
Hayvansal üretim faaliyetlerinde de devamlılık ve verimlilik için bitkilerin gerekliliğine dikkat çeken Akbay, “Gıda güvenliği kavramına daha fazla önem ve ilgi göstermemiz gerekmektedir. Gıda güvenliği, ekonomik performans ve sosyal refah için son derece önemli bir husustur. Pandemi, küresel ve ulusal krizler beslenme ihtiyacımızı karşılamamızı sağlayan tarım alanlarımızı çok daha iyi kullanılmasının önemini ortaya çıkarmıştır.
Sakarya, tarıma dayalı ihtisas organize bölgeleri kurularak neden Hollanda gibi tarımsal ihracatı yüksek bir il olmasın. İklim ve lojistik imkanları açısından Pamukova ilçemiz bu konuda öncelikle düşünülmesi gereken bölgedir.” ifadelerini kullandı.
EL BİRLİĞİYLE
Akbay açıklamasının devamında şunları kaydetti; “Bu organize bölgelerinin arazileri çoğunluğu Hazine arazileri olmalı; arsa, alt yapı, arıtma, ulaştırma, elektrik gibi gerekli ihtiyaçları karşılanmalıdır. Tarım sektörü yurt ekonomisini sırtlayan olması için tarımsal araştırma/eğitim, özel sektör ve kamunun başarılı işbirliği ile olması esastır.
Başta Valilik, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanları Ticaret ve Sanayi Odası, esnaf odaları, STK’lar, tarım il müdürlükleri, ziraat odaları, ziraat mühendisleri, veterinerler ziraat üniversitesi ile siyasilerin el birliği olacak hamlelerdir.
Gerekirse Hollanda’nın dünyada öncü olan Wageningen Üniversitesinden Know-how alınarak yol yürünmelidir. Tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesine gel, birlikte üretelim, biz kazanalım. Türkiye kazansın. Kendi patentlerimizle dünya markası olmalıyız aksi halde sanayi ülkesi ve sanayici olamayız.”