'Ne şehit ne gazi pisi pisine gitti Niyazi' ne demek?

Resneli Niyazi Bey, 1873 yılında bugünkü Makedonya sınırları içerisinde kalan Manastır yakınlarındaki Resne kasabasında doğmuştur. Manastır Askeri İdadisi ve Harbiye Mektebi'nde eğitim aldıktan sonra Osmanlı-Yunan Savaşı'na katılmış ve gösterdiği yararlılık nedeniyle rütbesi yükseltilmiştir. İttihat ve Terakkî Cemiyeti'ne katılarak önemli bir isim haline gelmiş ve İkinci Meşrutiyet'in ilan edilmesine öncülük etmiştir.

1908 yılında Feride Hanım ile evlenen Resneli Niyazi Bey'in Mithat ve Saim adında iki oğlu olmuştur. 31 Mart Olayı'nda Hareket Ordusu'na katılan Niyazi Bey, isyanın bastırılması sonrasında Resne'ye çekilmiş ve burada halkın eğitimi ve imarıyla ilgilenmiştir. Hatıratlarını "Hatırat-ı Niyazi" adıyla yayımlamıştır.

Balkan Savaşı sırasında ordusuyla savaşa katılan Niyazi Bey, savaştan sonra 17 Nisan 1913'te Arnavutluk'un Avlonya limanında İstanbul'a gitmek üzereyken İttihat ve Terakkî'nin ona muhafızlık eden kişi tarafından vurularak öldürülmüştür. Öldürülme sebebi karanlıkta kalmıştır ve mezarının Avlonya'da olduğu düşünülmektedir. Resneli Niyazi Bey'in ölümü, "Ne şehittir ne de gazi, pisi pisine gitti Niyazi" deyiminin kaynağı olmuştur.

Editör: Haber Merkezi