Sakarya Ticaret Borsası (STB), Sakarya’nın mısır üretimiyle ilgili Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini gösteren tabloyu resmi sosyal medya hesabından paylaştı.

MISIR ÜRETİMİ AZALDI 

Tabloda 2004-2023 yılları arasında Sakarya’da ne kadar mısır üretiminin yapıldığı yer alıyor. Tabloya göre Sakarya 2004 yılında 356 bin 670 ton ile 2. Sırada yer alırken, 2023 yılında 248 bin 81 ton ile 10. Sıraya geriledi. Sakarya’da 19 yılda mısır üretimi 108 bin 589 ton azaldı. STB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç, verileri gazetemize değerlendirdi. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Genç, “Açıklanan veriler 2023 yılına kadar gösteriyor. Mısır üretimi bu yıl daha da düştü. Bu düşüklüğün iki nedeni var; birinci ana konusu iklim değişikliği. Yani kuraklıktan dolayı alan bazlı verim kaybı. Değişik bir ürüne kayış çok daha az. Hayvancılık ve kaba yemi için giden bir silaj miktarı var. Bir de alan bazlı, örneğin Sakarya’da dönümde ortalama bin 300 kilo mısır ekilirken, su problemi ve yağışlardan ötürü bu ortalama 800 kiloya kadar düşüyor.” dedi. Mısır üretimindeki düşünün bir diğer nedeninin de arazilerin daha fazla kazandığı düşüncesiyle fındık ekim sahalarına dönüştürüldüğünü ifade eden Genç, “Mısır üretimindeki arazilerinde fındık ekim sahaları oluşturuldu.” dedi.

KURAKLIK TÜM DÜYANIN SORUNU 
 Kuraklığın, tüm dünyada etkili olduğunu belirten Genç, “Kuraklık, şu anda tüm dünyayı etkiledi. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de iklim değişiklikleri oldu. Bu da beraberinde kuraklığı getirdi. Verimdeki azalışta sadece iklim değişikliği sebep değil. Mesela, üretici ürününü sulamıyorsa bu da bir etkendir ve verimde düşüşe sebep olur. Kuraklık, sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu.” ifadelerini kullandı. 

ÖNLEMLERE DEĞİNDİ 
Alınması gereken önlemlere de değinen Genç, “Devletimizin bunlarla ilgili çok güzel önlem çalışması var. Arazi toplulaştırması, sulama projesi (örneğin Sakarya Nehri’nin Dernekkırı bölgesinde yapılan drenaj kanallarına su basması) boş kalan arazilerin 2 yılda kendi inisiyatifine bırakmadan kalmama çalışması, planlı üretim, ülke genelinde tarımsal planlama başlatıldı. Bu çok güzel bir çalışma oldu. Bunlar bir önlemdir. Nerede ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gerekir.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Yeni Sakarya Gazetesi