- yenisakarya.com -
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyonluğu, dün Cuma namazının ardından Dernekkırı Sultan Abdulhamid Han Camii'nde TMO’nun açıklayacağı 2023 yılı mısır müdahale alım fiyatıyla ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen basın açıklamasına; Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Ali Şener Bayraktar, ilçe ziraat odası başkanları ve çok sayıda mısır üreticisi katıldı.
ÜRETİM MALİYETİNDEKİ ARTIŞ
Basın açıklamasını yapan Bayraktar, “Mısır üreticilerimiz, mısır üretiminin ülke ihtiyacı kadar olmadığını, mısır ithalatı ihtiyacımızın olduğunu, bununda cari açığı olan bir ülke olarak, cari açığın artmasına sebep olduğunu ifade ederek, üretme heyecanlarının sürmesi için üretim maliyetindeki artışlar ve ülkedeki enflasyon ile yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayacak refah payı yani kazanç dikkate alınarak, müdahale alım fiyatının tespit edilmesini istemişlerdir. Sakaryalı mısır üreticilerinin, 2023 yılı mısır müdahale alım fiyatı olarak TMO’nun açıklamasını istedikleri ortalama mısır fiyatı kilo başına 10 TL’dir.” dedi.
“DÜŞÜK MALİYETLİ BÖLGEDEYİZ”
Sakarya’nın, Türkiye’de sulama maliyeti olmadan iklim koşullarının getirmiş olduğu şartlar ve toprak yapısının sağladığı avantajlarla ülkenin en düşük maliyetli üretim bölgesi olduğunu kaydeden Bayraktar, “ Bu şartlara rağmen 2022 yılı mısır hasat dönemi ve sonrasındaki satış sürecinde yaşanan fiyat düşüşleri, üreticilerimizi yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilme, ailelerinin geçimlerini temin edebilme ve bir sonraki sene üretim maliyetlerini karşılayabilme konusunda endişeye düşürmüştür. Bu yıl da iklim koşullarından kaynaklı sebeplerle, mısır ekimleri gecikmiş, ekim sonrasında da aşırı yağışlar ve ilerleyen süreçlerdeki aşırı sıcaklıklar sebebiyle verimlilikte kayıplar yaşanması ihtimali ortaya çıkmıştır.” diye konuştu.
“MISIR ÜRETİMİ AZALIR”
TMO tarafından açıklanacak olan 2023 yılı mısır müdahale alım fiyatının üreticilerin beklentilerinin altında açıklanması, gelecekte Sakarya’daki mısır üretiminin azaltacağını vurgulayan Başkan Bayraktar şöyle devam etti; “Üreticilerimizle yapmış olduğumuz görüşmelerde, bu yıl kendilerini hayal kırıklığına uğratacak bir fiyatın oluşması halinde Mısır ekiminden vazgeçeceklerini ve arazilerine Kavak ve Fındık dikeceklerini ifade etmişlerdir. Sakarya ovasında üreticilerimizin, ülkemizin yurtdışından ithal etmek zorunda olduğu mısır üretiminden vazgeçerek çok yıllık dikili meyve üretimine yönelmesi ülkemiz adına önemli bir kayıp ve tehdit oluşturacaktır. Açıklanacak olan tarım ürünleri müdahale alım fiyatlarının üreticilerimizin üretim heyecanını arttıracak düzeyde olmasını istiyor ve bekliyoruz.”