Yeni Sakarya Sitesine açıklamlarda bulunan uzman Ercan, Türkiye’de depremlerin olası olduğu bölgeleri sıralayarak, “Türkiye'de hiçbir yerde deprem olmasa, Karlıova'da, Erzincan'da, Denizli'de, Fethiye'de, Akyazı'da (Sakarya), Kahramanmaraş'ta, Çukurova'da deprem olur” ifadelerini kullandı. Gazetemize verdiği demeçte ise Ercan, Sakarya Çukuru’nun jeolojik yapısına dikkat çekti.
Sakarya Çukuru’nun Özellikleri
Ercan, “Sakarya Çukuru dediğimiz yer; Kaynaşlı’dan başlıyor, İzmit Körfezi’ne kadar devam eder. Burada yaklaşık 3,5 milyon yıldır Kuzey Anadolu Kırığı'nda 7 ve üzeri 350’den fazla deprem meydana gelmiş. Depremler burayı parçalamış ve ovaya dönüştürmüş. Bunlardan birinin belirtisi de Sapanca Gölü’dür. Sapanca deprem görür” dedi.
Kuzey Anadolu Kırığı ve Kapıdağı Yarımadası
Kuzey Anadolu Kırığı'nın Hakkari’den başlayarak Bingöl, Erzincan, Tokat, Çankırı, Bolu üzerinden Düzce’ye ulaştığını belirten Ercan, buradan Akyazı’ya doğru ilerleyerek bölündüğünü söyledi. Ercan, ana kolun Sakarya ve Sapanca üzerinden İzmit ve Gölcük’e giderek Marmara’ya ulaştığını, ikinci kolun ise Sakarya Nehri’ni izleyerek Pamukova, İznik Gölü, Gemlik, Mudanya ve Bandırma üzerinden Kapıdağı Yarımadası’nı koparmaya çalıştığını ve ilerleyen zamanlarda koparacağını belirtti.
Akyazı’nın Tehlikeli Durumu
Ercan, Akyazı’nın Türkiye’nin en tehlikeli yerlerinden biri olduğunu ifade ederek, “Sakarya Çukuru, Marmara bölgesi için bir emniyet sibobu görevini görüyor. Jeofizik olarak incelediğimiz zaman Sakarya Çukuru'nun altı Marmara’ya göre daha gevrek ve kırılgan. Gerginlik doğudan batıya doğru geldiği için Sakarya Çukuru'nda kırılma direnci düşük olması nedeniyle oradaki gerginlik batıya taşınmadan Sakarya Çukuru'nda kırılıyor. Sakarya Çukuru'nda ortalama 25-30 yılda bir büyük bir deprem meydana geliyor. Sakarya Çukuru, İstanbul için sigorta gibi çalışıyor ve İstanbul’da meydana gelmesi beklenen depremin gecikmesine sebep oluyor” şeklinde konuştu.
Çark Caddesi İçin Uyarı
Prof. Dr. Ercan, Sakarya’ya yaptığı ziyaretlerde Çark Caddesi’nin tekrar imara açılmaması gerektiğini söylediğini belirtti. “Dünya Afet Yasası der ki; ‘Bir yerde deprem olmuş ve burada yapılar göçtüyse buranın yapı yasaklı ilan edilmesi gerekir.’ Ben de buna istinaden caddenin tekrar imara açılmamasını söyledim. Benden sonra Japon bir uzman gelmiş. Buraya yüksek katlı yapılar yapılabilir ve orayı tekrar imara açmışlar. Olası bir depremde cadde tekrar yıkılacak” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan’ın bu uyarıları, bölgedeki deprem bilincinin artması ve gerekli önlemlerin alınması açısından büyük önem taşıyor. Sakarya Çukuru ve çevresindeki yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşların, olası bir deprem durumunda bilinçli ve hazırlıklı olmaları gerektiği belirtiliyor.