Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin Doğu Denizi olarak da bilinen Japon Denizine doğru bugün bir balistik füze fırlattığını duyurdu. Füzenin ateşlenmesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Seul'ü ziyaret ettiği güne rastladı.
Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, yerel saatle 12.00 sularında Pyongyang bölgesinden Doğu Denizine doğru fırlatılan ve orta menzilli balistik füze olduğu tahmin edilen bir mermi tespit ettiğini açıkladı.
ABD ve Güney Kore'den kınama
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Güney Koreli mevkidaşı Cho Tae-yul, Kuzey Kore'nin resmî adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni kullanarak, “(…) Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin birçok kararını bir kez daha ihlal eden füze fırlatılmasını” kınadı.
Japonya Savunma Bakanlığı da, X'te yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'den fırlatılan bir füze tespit ettiklerini ve merminin denize düşmüş gibi göründüğünü duyurdu.
Bu, Kuzey Kore'nin bu yıl giriştiği ilk füze denemesi oldu. Kısa menzilli balistik füzelerden oluşan son füze ateşlemesi, 6 Kasım'da, ABD başkanlık seçimlerinin ertesi günü yapılmıştı.
Kuzey Kore, bir önceki hafta da, cephaneliğindeki en gelişmiş füze olduğunu ifade ettiği yeni katı yakıtlı kıtalararası balistik füzesini (ICBM) test etmişti.
Güney Kore'deki siyasi krizin ortasında ziyaret
Bu füze ateşlemesi, Antony Blinken'ın Donald Trump'ın Beyaz Saray'a gelişinden önce Seul ve Tokyo'ya bir veda turu yaptığı güne denk düştü.
Blinken, Güney Kore’de geçen aydan bu yana süren siyasî kriz döneminde Seul’ü ziyaret ediyor.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, orduyu devreye sokarak sıkıyönetim ilan etmeye ve Parlamento’yu susturmaya çalışmasının ardından 14 Aralık'ta Parlamento tarafından görevden alındı. Yoon, o günden bu yana Seul'deki konutunda korumalarıyla birlikte saklanıyor ve polislerin kendisini tutuklamasını engelliyor.
Blinken, Yoon Suk Yeol ile geçici Başbakan ve Devlet Başkanı Han Duck-soo'nun art arda görevden alınmaları sonrasında sadece bir haftadır görevde olan geçici Devlet Başkanı Choi Sang-mok ile bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Antony Blinken, Washington'un Güney Kore'yi savunma konusundaki “sarsılmaz kararlılığına” ilişkin olağan açıklamalarla yetindi ve Choi Sang-mok ile “iki tarafın ikili işbirliğini ve Japonya ile üçlü işbirliğini güçlendirmek için nasıl birlikte çalışacağını” görüştü.
Joe Biden'ın gözdesi olarak kabul edilen eski başkan
Devrik Başkan Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'taki darbesinden önce, Amerikan yanlısı duruşu nedeniyle Başkan Joe Biden'ın favorisi olarak görülüyordu. On yıllardır süregelen karşılıklı güvensizliğe yeni bir sayfa açmaya çalışarak ABD'nin Doğu Asya'daki diğer büyük müttefiki Japonya'ya yakınlaşması Washington'u memnun etmişti. Antony Blinken'in turunu Paris'te sonlandırmadan önce Pazartesi günü Tokyo'da olması bekleniyor.
2023 yılında 64 yaşındaki muhafazakar Yoon Suk Yeol, Joe Biden ve dönemin Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile Camp David'deki başkanlık konutunda tarihi bir zirve gerçekleştirmiş ve bu zirve sırasında üç ülke Kuzey Kore konusunda istihbarat işbirliğini güçlendirme sözü vermişti.
Başkan Vekili Choi'nin ofisinden bugün yapılan açıklamada, Seul'ün “Camp David zirvesinin ilke ve anlaşmalarına” bağlı kaldığı belirtildi.
Donald Trump'ın gelişi kartları yeniden karıyor
Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi olan Güney Kore'deki siyasî kriz, Washington'da Güney Kore'ye mevcut yönetimden çok daha az olumlu yaklaşması muhtemel bir yönetimin iktidara geldiği bir döneme denk geliyor.
Trump, son başkanlık kampanyası sırasında, Güney Kore'yi topraklarındaki Amerikan askerlerinin varlığı için yılda 10 milyar dolar ödemeye zorlamakla tehdit etti ki bu halihazırda ödediğinin neredeyse on katına karşılık geliyor.
Donald Trump, çelişkili bir şekilde, Pyongyang ile bir anlaşmaya varma girişimlerinde kendisini cesaretlendiren Güney Kore'nin bir önceki solcu başkanı Moon Jae-in ile bağlantılar kurdu.
Trump’ın Kim Jong Un ile yaptığı üç görüşme Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılmasını sağlayamasa da bir süreliğine tansiyonu düşürdü.