İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'e, "Sayın Başkan, o börekten istiyoruz" derken Akçay da "Kürt böreği de yeriz, Arnavut böreği de yeriz, Çerkez tavuğu da yeriz ama ben ilk defa duydum" ifadelerini kullandı. HEDEP'li Beştaş da bir dahaki sefere börek getireceğini belirtti. Önder ise "Belli bir yaşa kadar yediklerimiz, belli bir yaştan sonra yemediklerimiz yaşatır. 'Sözde Kürt böreği' de diyebilirlerdi, yine Allah razı olsun 'küt' demişler" diye konuştu.
İştah açan kokusu, altın sarısı rengi, tel tel katlarıyla bilinen Kürt Böreği’nin gerçek ismi ve ismin nereden geldiğiyle ilgili çeşitli yorumlar bulunuyor. Böreğin adının aslında Küt Böreği olduğunu iddia eden de var; yapılışı sebebiyle ona “Sade Börek” diyenler de… Küt böreği ismini savunanlar, bu ismi böreğin küt küt kesilmesiyle veya yerken çıkan kat kut sesleriyle ilişkilendiriyor. Buna karşı çıkanlar ise, o durumda isim Küt Böreği değil; “Küt Börek” olurdu diyor. Gelin şimdi, Kürt böreği ismi ile ilgili hikayelere bir göz atalım.
Kürt Böreği mi Küt Böreği mi?
Kimisi Kürt Böreği diyor, kimisi Küt Böreği… Hatta, “Sade Börek” diyenler de var. Küt Böreği diyenler, böreğin küt dilimlenmesi ve yenilirken çıkan ses dolayısıyla bu simi aldığını savunuyor ama Kürt Böreği diyenler ise “Eğer öyle olsaydı adı “Küt Böreği” değil “Küt Börek” olurdu diyor. Yaygın olarak kabul edilen hikayeye göre ise doğru ifade “Kürt Böreği” olmalı.
Kürt Böreğinin Hikayesi:
Kürt Böreği Hikayesi için çeşitli anlatımlar mevcut ama genel kabul gören hikayesi şöyle: 1800’lü yılların başında Bingöllü Sarı Mehmet isminde bir işçi, çalışmak için İstanbul’a göç ediyor. Mehmet’e, sarışın olmasından dolayı Rengo da deniliyor ama konumuzla çok alakası yok. Bir süre Karaköy ve Eminönü taraflarında hamallık yapıyor. Gelir düzeyi düşük olduğu için içine malzeme koymadan pişirdiği böreği, diğer işçi arkadaşlarıyla paylaşıyor. Hamur işinden de anladığı için her pişirişinde daha lezzetli bir börek elde ediyor. Bir de farklılık katıyor ve böreğin üzerine o zamanlar yeni yeni meşhur olan şekerden de ilave ediyor.
Hem ucuza mal olan hem de oldukça lezzetli ve doyurucu olan börek, işçiler tarafından seviliyor. Hal böyle olunca, Bingöllü Sarı Mehmet de bu işten para kazanmaya niyetleniyor ve böreği yapıp satmaya başlıyor. Bu hikayeye göre, böreğin ismini Sarı Mehmet’in arkadaşları veriyor; “Kürt Böreği”
O dönemde özellikle şehre yeni yeni gelmeye başlayan işçilere, kıymalı böreğin fiyatı pahalı geldiğinden, Kürt böreği talep görüyor ve seviliyor. Öyle olunca da başkaları da üretmeye ve satmaya başlıyor ve börek zamanla yaygınlaşıyor. Nihayetinde, Kürt böreği artık özellikle İstanbul’da popüler bir yiyecek haline gelip, günümüze kadar ulaşıyor ve hatta bazıları tarafından “hamal böreği” olarak da adlandırılıyor.