ABD'deki Enflasyon Verileri ve Fed’in Faiz Politikası

Geçen hafta açıklanan enflasyon verileri, beklentilere paralel gerçekleşmesine rağmen, verilerin alt kalemlerinden gelen sinyaller piyasada risk iştahını törpülüyor. Ayrıca, ABD'deki perakende satışlar da yüzde 0,4 artış göstererek öngörülerin üzerinde bir performans sergiledi. Ancak bu veriler, Fed’in gelecek dönemdeki faiz indirimleri konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Küresel para piyasalarında, Fed’in faiz indirimine devam etmeyebileceği düşüncesi, yatırımcıların dikkatle izlediği bir konu haline geldi. Fed'in faiz oranlarını 25 baz puan düşürme olasılığı yüzde 65, sabit tutma olasılığı ise yüzde 35 seviyelerinde fiyatlanıyor.

Trump’ın Politikaları ve Küresel Enflasyon Riski

ABD’de Başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump’ın seçim öncesi vaatleri arasında yer alan ithalat mallarına yüksek gümrük tarifeleri, şirketlere vergi indirimleri ve göç kısıtlamaları gibi politikaların enflasyonist baskı oluşturabileceği endişesi piyasaların risk algısını artırıyor. Trump’ın uygulamaları, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapamayacağına dair kaygıları besliyor.

Jeopolitik Riskler de Küresel Piyasaları Etkiliyor

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya Amerikan yapımı füzelerinin gönderilmesi kararının ardından, Rusya ile gerilen ilişkiler ve jeopolitik riskler yatırımcıların risk iştahını olumsuz etkileyen bir diğer unsur. Bu gelişmelerin ardından, yatırımcılar Fed’in kararlarını ve diğer merkez bankalarının açıklamalarını dikkatle izlemeye devam edecek.

ABD ve Avrupa Piyasalarındaki Seyir

Amerika'da, geçen hafta S&P 500 endeksi yüzde 1,32, Dow Jones yüzde 0,7, ve Nasdaq ise yüzde 2,25 değer kaybetti. Bu hafta, ABD borsalarında endeks vadeli kontratlar karışık bir seyir izliyor. Avrupa borsaları ise ABD’den gelen haber akışları ve Avro Bölgesi ekonomisini olumsuz etkileyebilecek olası ABD gümrük tarifeleri konusundaki endişelerle negatif bir seyir izledi.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Aralık ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağına dair beklentiler piyasada fiyatlanırken, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın bu hafta yapacağı açıklamalar piyasaların yönü üzerinde etkili olacak. Öte yandan, ABD’de Trump’ın seçim vaatlerinin etkisiyle, Avrupa ve Çin’e yönelik gümrük tarifelerinin artırılacağına yönelik açıklamalar, Avrupa borsalarında risk algısını yükseltti.

Asya Piyasaları: Çin ve Japonya'nın Durumu

Asya borsalarında, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Joe Biden ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası Çin borsalarında pozitif bir seyir izlenirken, Japonya'da ise ekonomik büyüme beklentilerinin düşmesi ve düşük çekirdek makine siparişleri ile Nikkei 225 endeksi yüzde 1 değer kaybetti. Çin'de, Hong Kong hükümeti bu yıl için büyüme tahminini yüzde 2,5'a indirirken, dış koşullar ve politik belirsizliklerin büyümeyi engellediği ifade edildi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda ise, ekonomi ve fiyatlardaki gelişmeler doğrultusunda faiz oranlarını artırmayı sürdürebileceklerini belirtti. Ancak Japonya'da açıklanan eylül ayı çekirdek makine siparişlerinin düşmesi, piyasaları olumsuz etkiledi.

Borsa İstanbul’da Karışık Seyir

Yurt içinde Borsa İstanbul’da, geçtiğimiz hafta satıcılı bir seyir izlendi. BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,33 değer kaybederek 9.389,62 puandan tamamladı. Bugün itibarıyla ise BIST 100 endeksinde 9.300 ve 9.200 seviyeleri destek, 9.430 ve 9.650 seviyeleri ise direnç olarak takip ediliyor. Yatırımcılar, hafta boyunca kısa vadeli dış borç istatistikleri ve konut fiyat endeksi gibi verileri takip edecek.

Dolar/TL ve Petrol Fiyatlarında Değişiklikler

Dolar/TL, geçtiğimiz hafta yüzde 0,8 artarak 34,6000 seviyesinden kapanmıştı. Bugün ise, bankalararası piyasada yüzde 0,4 azalışla 34,4630 seviyesinden işlem görüyor. Küresel piyasalarda doların değer kazanması, gelişmekte olan piyasalarda daha fazla baskı yaratırken, petrol fiyatları da artış gösterdi. Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 0,5 artışla 71,2 dolara yükseldi.

Kaynak: AA