ABD'de Politika Uyumsuzluğu ve Küresel Gelişmeler Piyasalarda Belirsizliği Artırıyor
ABD yönetiminin sürdürdüğü korumacı ticaret politikalarının yarattığı belirsizlik ortamı sürerken, ABD Merkez Bankası (Fed) ile hükümet arasında yaşanabilecek olası politika uyumsuzlukları, küresel piyasalarda etkisini artırıyor. Özellikle Başkan Donald Trump’ın Fed Başkanı Jerome Powell’a yönelik eleştirilerinin dozunu artırması, piyasalarda tedirginliğe yol açtı.
Trump, Truth Social platformunda yaptığı son paylaşımında, Powell’ın faiz oranlarında "önleyici indirim" yapması gerektiğini savunarak, enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekti ve ekonomide yavaşlama olabileceği uyarısında bulundu. Trump, geçtiğimiz hafta da Powell’ı faiz kararlarında geç kalmakla eleştirmiş ve memnuniyetsizliğini dile getirmişti. Fed’in bağımsızlığına yönelik endişeler, doların değer kaybetmesine neden olurken, yatırımcı güvenini de zedeliyor.
Altın Rekor Kırdı, Borsalar Sert Düştü
Bu gelişmelerin etkisiyle güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatı 3.494,80 dolara kadar yükselerek rekor tazeledi. Gün içinde yüzde 5,1 değer kazanan ons altın, 3.482 dolar seviyelerinde işlem görüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,42 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi son 3 yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam ediyor.
New York borsasında ise Trump’ın açıklamalarının ardından artan risk algısıyla sert düşüşler yaşandı. S&P 500 endeksi yüzde 2,36, Nasdaq yüzde 2,55 ve Dow Jones yüzde 2,48 oranında değer kaybetti. Endeks vadeli kontratlar ise yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı.
Ticaret Görüşmeleri ve Jeopolitik Gelişmeler Takipte
Trump’ın Paskalya töreninde yaptığı açıklamalar da piyasalar tarafından dikkatle takip ediliyor. Avrupa Birliği ile tarifeler konusunda bir anlaşmaya varılmasının yüksek ihtimal olduğunu ifade eden Trump, "Nihayetinde herkesle bir anlaşma yapacağız." dedi. Ayrıca, Rusya-Ukrayna anlaşmasının yakın zamanda gerçekleşebileceğine dair iyimser ifadeler kullanan Trump, İran’la da olumlu görüşmeler yaptıklarını belirtti.
Avrupa ve Asya Piyasalarında Görünüm
Paskalya tatilinin ardından bugün yeniden açılan Avrupa borsalarında, AB ile ABD arasındaki tarife müzakereleri odakta kalmaya devam ediyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları piyasalar açısından önem taşıyor.
Asya borsalarında ise karışık bir seyir izleniyor. Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, ABD ile 2019’daki ticaret anlaşmasını feshetme planlarının olmadığını, ancak son dönemdeki otomobil tarifelerine ilişkin endişelerini sürdüreceklerini belirtti. Çin hariç bölge ülkelerinde iyimserlik sürerken, Çin’in iç talebi destekleyici adımları izleniyor.
Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi yüzde 0,1 düşerken, Hong Kong’da Hang Seng yüzde 0,3 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 artış gösterdi. Dolar/Japon Yeni paritesi ise yüzde 0,6 düşerek 139,9 seviyesine geriledi.
Yurt İçi Piyasalarda Hafif Alıcılı Seyir
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 0,05 artışla 9.321,64 puandan günü tamamladı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise akşam seansında yüzde 0,6 artarak 10.257 puanda işlem gördü.
Dolar/TL kuru yüzde 0,5 artışla 38,1970’ten kapanırken, yeni işlem gününde 38,2520 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde tüketici güven endeksi ve finansal hizmetler güven endeksinin, yurt dışında ise Richmond Fed imalat sanayi endeksi ve ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmasının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade etti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.400 ve 9.500 seviyeleri direnç, 9.250 ve 9.150 seviyeleri ise destek olarak öne çıkıyor.