Piyasalar ve Ekonomi Gündemi: Trump'ın Ticaret Politikaları, Fed ve Küresel Ekonomik Gelişmeler
ABD Başkanı Donald Trump'ın tarifelerde "esnek" olabileceklerini belirtmesi, küresel piyasalarda risk iştahını artırırken, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen karşılıklılık esaslı tarifelere dair haber akışları yatırımcıların odağında. Analistler, ABD'nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomi üzerindeki belirsizlikleri artırdığına dikkat çekiyor. Trump yönetiminin alacağı adımlar, piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabilir.
ABD Merkez Bankası (Fed) Yetkililerinin Açıklamaları
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları da piyasa gündeminde önemli bir yer tutuyor. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, iş çevrelerinde tarifeler ve mali politikalarla ilgili belirgin bir kaygı olduğunu belirtti. Goolsbee, çözülene kadar proje ve yatırım harcamalarındaki belirsizliğin devam edeceğini ifade etti. New York Fed Başkanı John Williams ise, ekonomide ve politikada çok fazla belirsizlik olduğunu ve birçok farklı ekonomik senaryonun olabileceğini söyledi. Williams, Fed'in faiz kararları konusunda acele etmeyeceğini vurgulayarak, görünümün tahmin edilmesinin zorlaştığını belirtti.
Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed'in yılın ilk faiz indirimini Haziran ayında yapacağına yönelik fiyatlamalar yüzde 85 ihtimalle gerçekleşiyor.
Kanada Başbakanı Mark Carney'nin Açıklamaları
Öte yandan, Kanada'nın yeni Başbakanı Mark Carney, parlamentoyu feshederek 28 Nisan'da erken seçime gidileceğini duyurdu. Carney, Ottawa'da yaptığı açıklamalarda, Başkan Trump'ın ticaret eylemlerinin Kanada'nın egemenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu belirterek, "Kanadalılardan Trump ile başa çıkmak ve güçlü bir Kanada ekonomisi inşa etmek için yetki istiyorum" dedi.
Boeing ve F-47 Üretimi
Kurumsal tarafta ise Trump, cuma günü dünyanın ilk 6. nesil savaş uçağı olan F-47'nin üretimine başlanacağını duyurdu. Boeing'in üreteceği uçağın, şirketin hisselerinde yüzde 3'ten fazla bir artışa neden oldu.
Piyasa Verileri ve Tahviller
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yüzde 4,28 seviyelerinde işlem görürken, dolar endeksi haftaya yatay seyirle 104,2 seviyesinde başladı. Altın fiyatları ise cuma günü yüzde 0,7 düşüşle 3.024 dolara gerilerken, şu an yüzde 0,1 değer kaybıyla 3.022 dolardan işlem görmekte. Brent petrol fiyatı ise yüzde 0,4 azalarak 71,4 dolara geriledi.
Borsa Performansları
ABD borsalarında cuma günü S&P 500 endeksi yüzde 0,08, Nasdaq endeksi yüzde 0,52 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,08 değer kazandı. Endeks vadeli kontratlar yeni haftaya pozitif bir seyirle başladı. Ancak Avrupa borsalarında cuma günü negatif bir seyir izlenmişti. Bugün, Avrupa'da açıklanacak olan imalat sanayi PMI verilerinin, bölgedeki imalat faaliyetlerine dair önemli sinyaller vermesi bekleniyor.
Almanya'da Ekonomik Gelişmeler
Almanya'da ise Federal Meclis ve Eyaletler Temsilciler Meclisi, altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulmasını onayladı. Bu fonun büyük kısmı, eyalet hükümetlerine ve iklim değişikliği ile ekonomik dönüşüm projelerine aktarılacak. Bu kararlar, Almanya'nın ekonomik büyüme hedeflerine yönelik önemli bir adım olarak görülüyor.
Asya Borsaları
Asya borsalarında, Japonya hariç negatif bir seyir izlendi. Japonya'da mart ayı imalat sanayi PMI verisi 48,3 ile daralmaya işaret ederken, hizmet sektörü PMI verisi de 49,5 seviyesinde kalmıştı. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 geriledi. Japonya'nın Nikkei 225 endeksi ise yatay seyretmeye devam etti.
Türkiye'de Piyasalar
Yurt içinde Borsa İstanbul'da, cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izlenerek BIST 100 endeksi yüzde 7,81 değer kaybederek 9.044,64 puanla günü tamamladı. Bugün ise Borsa İstanbul'da yatırımcılar, finansal hizmetler güven endeksi ve ABD'den açıklanacak imalat sanayi PMI verilerine odaklanacak. Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 9.000 ve 8.900 seviyelerinin destek, 9.100 ve 9.200 seviyelerinin ise direnç konumunda olduğu ifade ediliyor.