Uraloğlu, NTV'de soruları yanıtlarken, Türkiye’nin sosyal medyayı en çok kullanın ülkelerden biri olduğunu ve 60 milyona yakın kullanıcı bulunduğu belirtti. Uraloğlu, şöyle konuştu:
"Totalinde 300 milyon civarında bir kullanım söz konusu birden fazla sosyal medya kullanıldığı için. Dolayısı ile buralar bir şekilde vakit geçirdiğimiz hem bilgilendiğimiz hem ticaret yaptığımız mecralar.
Ancak aynı zamanda da sizin bir kanal olarak bir sorumluluğunuz var. Her bilgiyi haber yapamazsınız. Her bilgiyi kamuoyuyla paylaşamazsınız. Her soruyu soramazsınız niye niye çünkü sizin kurallarınız var. Yani hem yazılı kurallarınız var hem de etik kurallarınız var... Ama sosyal medyada böyle bir sorumluluk konusunda çok büyük eksiklik var. Dolayısı ile buralara değişen ve dönüşen koşullara göre düzenleme yapılması gerekir. Özellikle son zamanda yaşamış olan olaylarda özellikle gençlerimizi, çocuklarımızı çok olumsuz etkilediği ve bunu farklı yönlere doğru ülkemizin, milletimizin istikbalini tehdit edecek yönlere doğru gidebileceğiyle ilgili bazı emareler var. Bizde bunun üzerinde dünyada da ‘13 yaş mı 16 yaş mı olsun’ diye tartışılıyor.
'Bir aşamaya geldik'
Biz de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız bunlarla beraber oturup konuşuyoruz. Bir aşamaya geldik. Yıl içerisinde buna yönelik yine TBMM grubumuzla, oradaki komisyonlarla beraber konuşuyoruz. Bir düzenleme yapalım istiyoruz. Çocuklarımızı, gençlerimizi bir koruma refleksini ortaya koyalım istiyoruz. Yaş sınırında genel kanaatimiz 16 yaş olmasıdır ama nihai karar elbette TBMM’nin vereceği karardır. Biz önerilerimizi bildireceğiz kendileri karar verecektir.
Nasıl tespit edeceksiniz? Sorusunu siz sormadan ben söyleyeyim. Kesinlikle kişisel bilgiler hiç paylaşılmasın. Ama yapay zekada her türlü algoritma var. Bu yasal sorumluluğu doğrudan sosyal medya platformlarına vermeyi düşünüyoruz. Kişinin paylaştığı fotoğraflar, paylaşımları şeklinde kendisi tespit edecek ve ‘16 yaşının altındasın, ben sana müsade etmiyorum’. Burada ‘Acaba belli bir yaş aralığında ailelerin izni alınabilir mi’ diye de konuşuyoruz. Ama daha çok sanki 16 yaşın altındakileri genel anlamda bir erişim kısıtlayalım noktasındayız."
"Yüzde 30'u problemli"
Türkiye’deki sekiz tane sosyal medya platformuna temsilci atandığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Bir sosyal medya platformu düşünün yüzde 70’i içerik olarak sıkıntı, problem yok; yüzde 30’u problemli. Benim ülkem için ‘arkadaş ben bu yüzde 30’u istemiyorum, şu içerikleri istemiyorum’ dediğimizde o içerikleri çıkarıyorsa zaten bir problem kalmayacak demektir. Şimdiye kadar bu konuda hem muhattap bulmakta zorlandık hem de buna yaptırım uygulamasında zorlanıyorduk. Şimdi ciddi bir noktaya geldik. İki ay öncesinde 119 tane FETÖ hesabını kapattık. 119 tane yani engellendi bunlar.
Karşılıklı iş birliği noktasında asla bir yasakçı zihniyet içerisinde olalım istemiyoruz. Geldiğimiz çağda ama mutlaka korumacı, kollamacı bir düşünce içerisinde olalım diye görüşüyoruz. Bazı platformlar kapatıldı bunlarla ilgili de mahkeme kararları var. Onların bizle iletişimi var belki onları düzelttiklerinde tekrar açılması söz konusu olacak gibi."
Fotoğraf: Sosyal Medya