Kahverengi kokarca böceği hakkında açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, “Kahverengi kokarca zararlısına karşı entegre mücadele yöntemlerimiz var. Bunlar; mekanik, biyoteknik, kimyasal ve biyolojik mücadele olarak dört başlık altında toplanıyor” dedi. Özerdem, tarım ürünlerine verdiği zararla üreticileri zor durumda bırakan bu böceğin özellikle kış aylarında yoğunlaştığını vurguladı.
Kış Aylarında Mücadele Kritik
Kokarca böceğinin 14 derece ve altındaki sıcaklıklarda saklanacak kapalı ve karanlık alanlar aradığını belirten Özerdem, “Bu böceğe karşı en etkili mücadele kış aylarında gerçekleşir. Böceklerin yüzde 80-85’ini kışın yok edebiliriz. Eğer bu dönemde başarı sağlayamazsak, Nisan ayında havaların ısınmasıyla birlikte böcekler yeniden arazilere çıkar, bu da kimyasal mücadeleyi zorlaştırır” diye konuştu.
Koordineli Mücadele Sürüyor
Mücadelenin sadece Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile sınırlı olmadığını, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, kaymakamlıklar ve valilikle koordineli çalıştıklarını belirten Özerdem, Kasım ayı itibarıyla daha da yoğun bir şekilde çalışmalara devam edileceğini ifade etti. Ayrıca, sahada görev yapan ziraat mühendislerinin çalışmaları hızla sürdürdüğünü kaydeden Özerdem, “Bu böcek, Orta ve Doğu Karadeniz'de iki yıldır büyük zararlara yol açıyor. Şimdi de ilimize giriş yaptı. Hem tarımsal ürünlere verdiği zarar hem de konutlara girerek vatandaşları mağdur etmesi nedeniyle bu mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.