Uluslararası ticaretten sorumlu AB bakanlarının gayrı resmî toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Dombrovskis, "Deniz trafiği bir ayda yüzde 22 azaldı, ancak tamamen durmadı" dedi.
Dombrovskis, birçok gemi sahibinin Ümit Burnu üzerinden Afrika'yı atlayarak başka bir deniz yolunu tercih etmesi nedeniyle bu düşüşün gelecekte daha da önemli hale gelebileceğini sözlerine ekledi.
Süveyş Kanalı'na erişim sağlayan Kızıldeniz, uluslararası ticaret için çok önemli. AB Komisyonu üyesi, "Dünya trafiğinin yüzde 12 ila yüzde 15'i, yük gemilerinin de yüzde 30 ila yüzde 35'i bu deniz yolunu kullanıyor" dedi.
Her yıl yaklaşık 20 bin gemi, Asya'yı Avrupa'ya bağlayan ve bölgeye giren ve çıkan gemiler için bir geçit olan Süveyş Kanalından geçiyor. Dombrovskis, bununla birlikte, Yemen'deki Husi isyancıların saldırılarının, nakliye maliyetleri artmış olsa bile, mal fiyatları üzerinde henüz bir etkisi olmadığını da sözlerine ekledi.
"Tüketici fiyatları üzerindeki daha geniş ekonomik etki, büyük ölçüde bu krizin ne kadar süreceğine bağlı olacaktır" uyarısında bulunan Valdis Dombrovskis, AB Komisyonu'nun gelecek ay ekonomik tahminlerini gözden geçireceğini ve Kızıldeniz'deki durumun etkisinin dikkate alınacağını belirtti.
Son haftalarda İran'a yakın Yemenli isyancılar, Arap Yarımadasını Afrika'dan ayıran stratejik Bab ül-Mendeb boğazı yakınlarındaki saldırılarını arttırdı.
Bu saldırılar, ABD'yi Kızıldeniz'de Prosperity Guardian olarak bilinen çok uluslu bir deniz koruma gücü kurmaya sevk etti. Avrupalılar da Kızıldeniz'deki ticarî gemileri korumak için bir misyon oluşturmayı düşünüyor.
AB Dışişleri Bakanları, pazartesi günü Brüksel'de yaptıkları toplantıda konuyu ele aldı. 19 Şubat'ta yapılacak bir sonraki toplantıdan önce bir karar açıklanabilir. Aralarında İtalya, Fransa ve Belçika'nın da bulunduğu bazı ülkeler bu misyonda yer alma niyetlerini belirtti.
HABER MERKEZİ