Fiziksel Aktivite Azalıyor
Kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirme ve gecelerin uzaması, fiziksel aktivitenin azalmasına neden oluyor. Bu duruma yağlı ve şekerli besin tercihlerinin eklenmesi, birçok kişinin kışın kilo almasına yol açıyor. Güngör, kış aylarına özel beslenme önerilerini sıraladı:
-
Ev Yapımı Tarhana ve Turşu: Kışın tüketimi artan ev yapımı geleneksel gıdalar sağlık deposudur. Yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı salça, turşu ve tarhana öğünlerde mutlaka yer almalı.
-
Yeterli Sıvı Alımı: Soğuk havalarda vücut ısısını korumak için günde en az 2-2.5 litre su içmek çok önemlidir. Ayrıca ıhlamur, adaçayı ve kuşburnu çayı gibi bitki çayları da tercih edilmelidir.
-
Yağlı Besinlerden Kaçının: Yüksek yağlı besin tüketiminden kaçınılmalı; margarin yerine zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı ve kuruyemişler tercih edilmelidir.
-
Günlük Meyve ve Sebze Tüketimi: Kışın artan soğuk algınlığına karşı A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmek bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir.
-
Balık Tüketimi: Kış aylarında D vitamini ihtiyacı artar. Haftada 2-3 kez balık tüketimi, D vitamini ile beyin fonksiyonları için gerekli omega-3 yağ asitlerini karşılar.
-
Şeker Sınırlandırması: Basit karbonhidrat içeren şekerli besinlere yönelimin arttığı bu mevsimde, şeker alımının toplam enerji alımının en fazla %10'u kadar olması önerilmektedir.
-
Kurubaklagil Tüketimi: Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye ve mercimek gibi kurubaklagiller ile günde 20-30 gram ceviz, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
Fotoğraf: sosyal medya