Geçtiğimiz günlerde kademeli elektrik faturası sisteminde indirimli uygulanacak tüketimin 150 kw'dan 210' kwa çıkarıldı.

Buna göre elektrik tüketiminde günlük ortalama kilovata kadar olan kısım düşük tüketimli kademeden, 7 kilovatı aşan kısmı ise yüksek tüketimli kademeden 1,37 TL olarak hesaplanacak.210 kw ve üzeri ise birim fiyat 2.06 TL'den hesaplanacak.

Örneğin 300 kilovatlık bir elektrik faturasının ortalama fiyatına bakacak olursak, 300(tüketilen elektrik) - 210( indirimli tüketim sınırı) = 90 (yüzde 50 zam uygulanacak tüketim miktarı)

Yaklaşık 287 + 185 = 472 TL gibi bir bedel fatura yansıyacak

Türkiye şartlarında ortalama enerji tüketimli bir evin aylık tükettiği elektriği hesaplayacak olursak.

Öncelikle bilmemiz gereken kullanmış olduğumuz tüm elektrikli aletlerin etiketlerinde azami watt çalışma aralıkları yazmaktadır. Basit bir hesaplama ile bakacak olursak, tabi ki her ev aletinin sınıfına göre değişkenlik gösterir ama dediğim gibi ortalama üzerinden gidecek olursak.. Buzdolabı, Televizyon, Kombi, Çamaşır makinası, Bulaşık makinası, Şarj aleti gibi ürünler üzerinden inceleyelim..

Buzdolabı;

Buzdolapları 7/24 kesintisiz çalışmaları sebebiyle bir konutun en fazla elektrik tüketen cihazı konumundadır. A sınıfı bir buzdolabında ise bir saatlik enerji harcaması 62 Watt civarındadır. Günde 1.5 kw elektrik harcar. Aylık bazda 45 kW elektrik tüketimi yapar.

Televizyon;

Televizyonun ne kadar elektrik harcadığı, tıpkı diğer cihazlar gibi kullanım süresi ile doğrudan ilgilidir. Teknolojisi arttıkça kw düşer, boyutu arttıkça kw yükselir, yine ortalama üzerinden değerlendirecek olursak, 32” LED TV yılda 50kWh elektrik harcar

Kombi;

Kombilerin ne kadar elektrik harcadığı marka ve modeliyle doğrudan ilişkilidir. Yine de yaklaşık bir değer söyleyebiliriz. Kombiler saatte kabaca 100 watt ile 150 watt arası elektrik harcar. Buna değeri baz alarak kombilerin günlük çalışma saatleri ile aylık elektrik tüketimini kW cinsinden hesaplayabiliriz.

Kış aylarında kombinin 10 saat çalıştığını varsayalım. Kombilerin 1kw ila1,5 kW arasında elektrik harcadığını yukarıda belirtmiştik. Buna göre kombiler ayda 30kW ile 45 kW arasında elektrik tüketirler.

Çamaşır Makinası;

Farklı enerji sınıflarındaki çamaşır makinelerinin günlük watt tüketimi boyutuna göre genelde 800 ile 1800 watt arasında değişmektedir. A+++ enerji sınıfında ve yaygın kullanılan 7 Kg kapasiteli bir çamaşır makinesi saatlik 800 Watt enerji harcar. Ayda on kez çamaşır makinası kullanılan bir evde ortalama 10-15 kw tüketim gelmektedir.

Şarj aleti;

Cep telefonu şarj cihazlarının azami watt tüketimi genellikle 5 watt düzeyindedir. Cep telefonları şarj esnasında 2 ila 6 watt arasında elektrik harcar.

Bu sadece her evde olan basit ev gereçleri ortalama basit bir tüketimle bile 150 – 250 kwh tüketime yaklaşılacaktır. Aylarca haksız yere kira zammı uygulayan ev sahiplerine sitem ettik buradan, piyasa şartlarının altında kalan kiralardan dolayı.. Bu konuda kime sitem edeceğiz..

Her yerde konuşulan konu aynı, zam zam zam.

Yüksek zamların hemen arkasından küçük bir indirim veya onarıma mutlu oluyoruz. Enerji tüketiminin 150 kw'dan 210' kwa çıkarılması gibi..

Benzin, motorin, otogaz, elektrik ve doğalgaz gibi enerji ithalat faturalarımız sürekli büyürken, fiyatlarının yerinde sayması beklenemezdi. Yaklaşık iki yıldır, üretimin en az, tüketimin en fazla olduğu dönem yaşadık.

bir süredir, elektrik fiyat tarifeleri, maliyetlerdeki artışa rağmen ya hiç artırılmamış ya da maliyet artışının çok altında yükseltilmişti.

İyi de bugüne kadar düşük tutulabiliyorsa neden buna devam edilemedi. Edilemezdi, Çünkü yapılmayan zammın maliyeti devletin bütçesinden, dolayısıyla vatandaştan toplanan vergi gelirlerinden karşılanıyordu. Konut elektriğinin fiyatını düşük tutmak adına, devletin elektrik şirketi EÜAŞ’ın bilançosundaki zarar hanesinin büyümesi olacaktı.

Sanırım evlerde güneş enerjisi sistemine geçişler artacaktır. Hiçte fena olmaz aslında..

Şubat Ayı Kira Artış Oranı;

TÜFE 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 11,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,10, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,69 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 22,58 artış gerçekleşti.

Yani Şubat ayında kira sözleşmesi yapacak veya yenileyecek kiracılar için zam oranı en yüksek yüzde 22,58 olacak. Bu oran Borçlar Kanunu kapsamında kira sözleşmesi yenilemesinde yapılabilecek en yüksek yasal zam oranıdır.

Artış yapılacak tarih olarak kira sözleşmesinin bittiği veya anlaşmalı olarak kira artışının yapılacağı tarih seçilmelidir. Şubat 2022 tarihinde sözleşmesi dolan kiracılar, ev sahibi ile aralarında farklı bir anlaşma yoksa, bu oran üzerinden zam uygulanacaktır. Ev sahibi daha fazla bir zam uygulayamaz.

Örnek kira zammı hesaplama;

Kira 2.000 lira olsun. Buna göre;

Zam oranı: yüzde 22,58

Zam bedeli: 450 lira

Zamlı kira bedeli: 2.450 lira

Hayatı ertelemediğiniz bir hafta geçirmeniz dileğiyle..