Japonya Büyükelçiliği, Japonya Tanıtma Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Türk Japon Vakfı iş birliğiyle Türk Japon Vakfı Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Rakugo sanatçıları bu geleneksel sanatı tanıttı.

Rakugo sanatçısı Shinoharu Tatekawa, 23 yıldır bu sanatı icra ettiğini belirterek, "Rakugo, Japonya’da dört yüz yıllık bir geçmişe sahip. Tek bir kişinin sahnede oturarak mizah ve hikaye anlatımıyla gerçekleştirdiği bir performans sanatıdır" dedi. Tatekawa, Rakugo'nun, Japon halkının geleneksel hikayeleri yanında modern hikayeleri de aktardığını vurguladı.

Dinleyicilerden olumlu dönüşler aldıklarını ifade eden Tatekawa, "Rakugo hikayeleri, insan hayatındaki tuhaf durumları ve anları anlatan evrensel hikayelerdir" şeklinde konuştu.

Meddah ve Rakugo Arasındaki Benzerlikler

Rakugo ve Türk Meddah sanatı arasında birçok benzerlik bulunduğunu belirten Kanagawa Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kimie Oshima, "Rakugo, genellikle erkek sanatçılar tarafından icra ediliyor, ancak günümüzde kadın sanatçıların da etkinliği artmıştır" dedi. Oshima, iki kültürün yaşam tarzı olarak da benzerlikler taşıdığını ifade etti.

Chiba Ticaret Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halit Mızraklı, "İki kadim millet, belki binlerce yıl önce kardeş olarak Orta Asya'daydık. Zamanla farklı coğrafyalara yayıldık ama kültürel bağlarımız ve hikaye temalarımız benzerlikler gösteriyor" dedi.

Meddah Kenan Olpak ise, geleneksel Türk tiyatrosu sanatçısı olarak yüze yakın halk hikayesini anlattığını ve bu tür etkinliklerin kültürel etkileşimi artırdığını belirtti.

Kaynak: AA