Türkiye İş Kurumu, iş gücü verilerini açıkladı. Buna göre geçtiğimiz yıl en fazla istihdam, özel güvenlik görevlisi, turizm ve otelcilik elemanı, reyon görevlisi, konfeksiyon işçisi ve garsonluk mesleklerinde gerçekleşti.
İşsizliğin azaltılması için mesleki niteliklerin geliştirilmesi, iş gücü eğitim programları gibi çalışmalara devam eden İŞKUR, 555 bin 921’i kadın, 897 bin 912’si erkek olmak üzere 1 milyon 453 bin 833 kişiyi işe yerleştirdi. Bu kişilerden 45 binini engelli bireyler oluşturdu.
İSTİHDAMDA İLK 10 MESLEK
Verilere göre en fazla kişinin işe yerleştirildiği 10 meslek belli oldu. Bu tabloya göre geçen yıl 74 bin 900 kişi ile silahsız özel güvenlik görevlisi mesleği birinci sırada yer aldı.
Turizm ve otelcilik alanında 65 bin 123 kişi iye yerleşirken, market reyon görevlisi olarak 53 bin 327 kişi iş başı yaptı. Konfeksiyon işçiliği ve garsonluk da en fazla istihdamın oluştuğu meslekler oldu. Bunları elle imalat işi yapanlar, market elemanı, satış elemanı, çağrı merkezi müşteri temsilcisi ve gıda alanında perakende satış elemanı takip etti.
AÇIK İŞ, İŞSİZ RAKAMINA YAKIN
Ayrıca iş verenler tarafından İŞKUR’a geçen yıl 2 milyon 566 bin 31 açık iş ilanı iletildi. Açık iş başvurularının yüzde 99,1’i özel sektörden geldi. Sektörler itibarıyla en fazla açık iş, 1 milyon 14 bin 292’yle “imalat” sektöründe oldu.
“İmalat” sektörünü 351 bin 502’yle “toptan ve perakende ticaret”, 337 bin 480’le “idari ve destek hizmet faaliyetleri” izledi. Uzmanlar, açık iş bildiriminde bulunan işverenlerle iş arayanların aynı noktada buluşabilmesi hâlinde işsizlikte çözüme yaklaşmanın mümkün olacağını söylüyor.
İşveren “Gençler iş beğenmiyor, imalatta çalışmıyor” derken, gençler ise eğitim ve becerilerinin karşılığını alamadıklarından yakınıyor. Öte yandan iş dünyasında çalışanını elinde tutmak için ücretin yanı sıra; esnek çalışmadan sosyal paketlere kadar önemli ek avantajlar sağlama yoluna gidiyor