Yapılan açıklamaya göre, beş ay süren HAECHI V Operasyonu (Temmuz - Kasım 2024) yedi tür siber dolandırıcılığı hedef aldı. Bunlar sesli kimlik avı, aşk dolandırıcılığı, çevrimiçi sextortion, yatırım dolandırıcılığı, yasadışı çevrimiçi kumar, iş e-postası tehlikeye atma dolandırıcılığı ve e-ticaret dolandırıcılığı yöntemleriydi.
Operasyon kapsamında Koreli yetkililer, Pekin'deki yetkililerle birlikte, toplam 1,5 milyar KRW (1,1 milyar ABD Doları) tutarında mali kayıptan sorumlu olan ve 1.900'den fazla mağduru etkileyen geniş çaplı bir sesli oltalama organizasyonunu başarıyla çökertti. Örgütün sofistike çalışma yöntemi, kolluk kuvvetleri gibi davranmayı ve sahte kimlik kullanmayı içeriyordu. Operasyon, organize suç grubunun en az 27 üyesinin gözaltına alınmasıyla sonuçlandı ve 19 kişi hakkında daha sonra dava açıldı.
Token dolandırıcılığı
INTERPOL ayrıca HAECHI V Operasyonu sırasında ülkeleri stablecoin içeren yeni bir kripto para dolandırıcılığı uygulaması hakkında uyarmak için bir Mor Bildirim yayınladı. Üye ülkeler, dolandırıcıların kurbanların kripto para cüzdanlarına erişmesine ve kontrol etmesine olanak tanıyan “USDT Token Onay Dolandırıcılığı” konusunda uyarıldı.
İki aşamalı yaklaşım ilk olarak kurbanları romantik yemleme teknikleri kullanarak cezbediyor ve onlara meşru bir platform aracılığıyla popüler Tether stablecoin'leri (USDT Token'ları) satın almaları talimatını veriyor. Dolandırıcılar güvenlerini kazandıktan sonra, kurbanlara yatırım hesaplarını oluşturmalarına izin verdiğini iddia eden bir kimlik avı bağlantısı sunuluyor. Gerçekte, tıklayarak dolandırıcılara tam erişim yetkisi verirler ve dolandırıcılar da kurbanın bilgisi olmadan cüzdanlarından para aktarabiliyorlar.
"Siber suçların etkisi yıkıcı olabilir"
INTERPOL Genel Sekreteri Valdecy Urquiza şunları söyledi:
“Siber destekli suçların etkileri yıkıcı olabilir - insanlar hayat birikimlerini kaybedebilir, işletmeler zarar görebilir ve dijital ve finansal sistemlere olan güven sarsılabilir.
Siber suçların sınır tanımayan doğası, uluslararası polis işbirliğinin elzem olduğu anlamına gelmektedir ve INTERPOL tarafından desteklenen bu operasyonun başarısı, ülkeler birlikte çalıştığında ne gibi sonuçlar elde edilebileceğini göstermektedir. Gerçek ve dijital dünyayı ancak ortak çabalarımızla daha güvenli hale getirebiliriz.”
Seul'deki Kore INTERPOL Ulusal Merkez Bürosu Başkanı LEE Jun Hyeong ise operasyona ilişkin şunları kaydetti:
“Kore'deki ve dünya çapındaki polis güçlerindeki meslektaşlarımız HAECHI V Operasyonu sırasında olağanüstü bir özveri ve profesyonellik gösterdiler. Çabalarımız sadece suçluları adalete teslim etmekle kalmadı, aynı zamanda yasadışı fonların yakalanması ve geri kazanılması konusunda da önemli ilerlemeler kaydetti. Siber destekli mali suçlara karşı hızlı ve etkili bir yanıt verilmesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”
Şimdi beşinci yılında olan HAECHI V, 2023'e kıyasla çözülen vaka sayısını neredeyse iki katına (8 bin 309) ve bloke edilen sanal varlık hizmet sağlayıcı (VASP) hesap sayısını üç katına (bin 23) çıkararak önceki başarılarının üzerine inşa etti.
Küresel hızlı ödeme müdahalesi
Operasyona paralel olarak INTERPOL'den mali suç uzmanları, INTERPOL'ün Küresel Hızlı Ödeme Müdahalesinin (I-GRIP) kullanımını güçlendirmek için 80'den fazla ülkedeki polis müfettişleri ve mali kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Bu ödeme durdurma mekanizması, ülkelerin çalınan fonları hızla durdurmak için birlikte çalışmalarına yardımcı olur ve HAECHI V Operasyonunda önemli bir rol oynadı.
I-GRIP'in etkin olduğu önemli bir kazanımda Singapur Polis Gücü, Singapur'daki bir emtia firması ticari e-posta dolandırıcılığına kurban gittiğinde Timor Leste'deki yetkililerden hızla yardım talep etmek için bu aracı kullandı. Firma, 42,3 milyon ABD dolarını sahte bir tedarikçinin Timor Leste'deki banka hesabına aktarması için kandırıldı ve yetkililer banka hesabındaki 39,3 milyon ABD dolarını ele geçirmeyi başardı.
Toplam yedi şüpheli tutuklandı ve daha ileri soruşturmalar sonucunda 2,6 milyon ABD doları daha ele geçirildi ve yasadışı fonların bir kısmının Doğu Timor'dan Endonezya'ya aktarılmış olduğu ortaya çıktı. Üç ülke tarafından yürütülen diğer soruşturmalar INTERPOL tarafından koordine edilmekte ve çalınan fonların Singapur'daki mağdura iade edilmesi için adımlar atılıyor.
Birleşik Krallık, Guernsey'de bir I-GRIP farkındalık oturumu doğrudan önemli bir gelişmeye yol açtı. Oturumun hemen ardından Guernsey Mali İstihbarat Birimi, Birleşik Krallık yetkilileriyle birlikte çalışarak Portekiz'e iş e-postası dolandırıcılığından kaynaklanan 2 milyon GBP'den (2,5 milyon USD) fazla fonun durdurulması için bir I-GRIP talebi gönderdi. I-GRIP aracılığıyla Portekiz polis yetkilileriyle kurulan hızlı iletişim sayesinde para ele geçirildi ve daha sonra mağdura eksiksiz olarak iade edildi.