Milyonlarca insanın kullandığı İnstagram uygulaması, en güzel ve eğlenceli anların sosyal ortamda yayınlanması için kullanılıyor. Sadece fotoğraf ve video paylaşımı ile sınırlı kalmayan bu uygulama, arkadaşlarınızla veya uygulamada hesabı olan herhangi biri ile sohbet etmenize de olanak tanıyor. Bu noktada insanlar, çeşitli sebeplerden dolayı başkasının İnstagram mesajlarını okuma ihtiyacı hissedebilir. Etik değerler göz önüne alındığında bu hareket pek de olumlu sonuçlar doğurmaz. Ancak Aileler çocuklarını denetlemek için bu yönteme başvurabiliyorlar. Bunun yanı sıra eşler arasında da ‘eşimin instagram mesajlarını nasıl görebilirim’ konusunda sorular sıkça gündeme geliyor. Peki eşinizin ya da başkasının instagram mesajlarını okumak mümkün mü? Bunu yapmak yasal mıdır? Bu sorular ve çok daha fazlasına bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İnstagram Mesajlarını Okuma Yöntemleri

İnsanlar başkalarının instagram mesajlarını farklı nedenlerle okumak isteyebilirler. İnternet aleminde insanlar sadece sosyalleşmek için değil, insanları dolandırmak, taciz etmek için de kullanıyorlar. Bu durumlardan çocuklarını korumak isteyen ebeveynler, en azından çocuğunun kimlerle sohbet ettiğini öğrenmek için çeşitli yollara başvurabiliyorlar. Başkasının instagram mesajlarını okumak için birkaç farklı yöntem vardır. Etik dışı bir uygulama olsa eşler ve ebeveynler bu yöntemleri öğrenmek istiyorlar. İlk yöntem bir casus uygulama edinmektir. Casus programları istediğiniz kişinin telefonuna indirerek kimlerle sohbet ettiğini kendi telefonunuzdan takip etme imkanı sağlıyor. Bir diğer yöntem ise takip etmek istediğiniz kişinin, kendi telefonunuz ya da bilgisayarınızdan oturum açmasını sağlayabilirsiniz. Hesaptan çıkış yapılmadığı sürece bu yöntemle de mesajları okumaya devam edebilirsiniz.

Başkasının İnstagram Mesajlarını Okumak Suç Mudur?

Magazin haberleri içeriğinde de sıkça rastlanan olaylardan biri; sosyal medyada olan yazışmaların başkaları tarafından okunmasına olanak tanıyan ifşa etme durumu hem etik değildir hem de TCK m. 132/1 hükmü uyarınca bir suçtur. Özel hayatın ihlali kapsamında yer alan eşler, çocuklar ya da bir başkasının özel yazışmalarını ve konuşmalarını okumak, yayınlamak, başkaları ile paylaşmanın cezai yaptırımı mevcuttur. Bu cezalar; haberleşmenin gizliliğinin ihlali halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ya da bunun adli para cezasına dönüştürülmesine öngörülür.