Fatma Rüveyde Özçelik; Endülüs’ün İslam tarihi açısından büyük önemi vardır. 711 yılında başlayan fetih süreci, Müslümanların İspanya’da kurduğu medeniyetin temellerini atmış, bilim, sanat ve kültür alanlarında önemli katkılar sunmuştur. Bu fetih, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı ve etkileştiği bir dönemi simgeler. Bu bağlamda, Endülüs’ün fethi, İslam medeniyetinin zenginliğini ve çeşitliliğini göstermesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Özçelik; Peygamber efendimizin vefatından çok kısa bir süre sonra İslam fetihleri hem doğuda hem de batı da çok geniş coğrafyalara yayıldı. Bu kez de fetih için yön Vizigotların hakimiyeti altındaki İspanya topraklarına çevrildi. O gün İspanya topraklarında çeşitli sıkıntıların yaşanmakta olduğunu bilen Musa b. Nusayr İspanya’nın fethi için Tarık b. Ziyad’ı görevlendirdi. Askerleriyle İspanya topraklarına ulaşan Tarık b. Ziyad, ordusunun geri dönüş düşüncesini zihinlerden silmek için gemileri ateşe verdi. Böylece ya bu toprakların fethedileceğini ya da bu uğurda can verileceğini ordusuna göstermiş oldu. Bu kararlılık neticesinde Endülüs’ün fethi gerçekleşmiş ve tam sekiz asır sürecek olan Endülüs’te İslam hakimiyeti başlamış oldu. Fetihle birlikte Doğu İslam dünyasından Endülüs’e ilmî seyatlerin başlaması ve bu kültürün Endülüs’te kendine özgü bir şekilde neşvü nema bulmasıyla adından hala söz edilen Endülüs medeniyeti doğmuş oldu şeklinde konuştu.
Hangi projesi Genel Koordinatörü Fatma Demirelli; İslam Tarihi Doktora Öğrencisi Fatma Rüveyde Özçelik tarafından “Endülüs’ün Fethi” konulu programa öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği gözlendi ve bu program, İslam tarihine dair önemli bilgilerin paylaşılmasına vesile oldu. İslam Tarihi Akademisi Koordinatörümüz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Halime Can’a emekleri için teşekkür ediyorum dedi.
Şehit Mansur Cansız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ali Akıllı; İmam Hatip öğrencilerinin İslam tarihiyle bağ kurmalarını önemsiyoruz. Bu akademiler, öğrencilerin hem akademik hem de manevi gelişimlerine katkı sağlıyor. İslam tarihi, gençlerimizin kimliklerini ve değerlerini şekillendiren önemli bir mirastır. Biz de bu bilinçle, gençlerimize bu mirası aktarmaya çalışıyor ve onları teşvik etmek için bu tür çalışmalar yapıyoruz dedi.
Program sonunda, Hangi Projesi Genel Koordinatörü Fatma Demirelli, Fatma Rüveyde Özçelik’e katkılarından dolayı bir teşekkür plaketi takdim etti.