Hızla büyüyen nüfus, artan kentleşme ve gelirle birlikte, 2050 yılında hayvansal ürün tüketimini %70 oranında artırması bekleniyor. Hayvansal üretimdeki artış, ek miktarda yem üretilmesini gerektirecektir. Zorluk yalnızca artan yem talebini karşılamak değil, aynı zamanda güvenliğini sağlamaktır. 

Yem güvenliği, gıda güvenliği ve insan sağlığı için bir ön koşul olduğu gibi, hayvan sağlığı ve refahı için de bir zorunluluktur. Ticarete erişimin, gelir elde etmenin ve ekonomik sürdürülebilirliğin bir bileşenidir. Ayrıca, yem ve gıda güvenliğine katkıda bulunur ve yem kayıplarını azaltır. Aslında, yem gıda zincirinin ayrılmaz bir parçasıdır ve güvenliği paylaşılan bir değer ve paylaşılan bir sorumluluk olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle yem üretimi, gıda üretimine benzer şekilde, entegre gıda güvenliği sistemlerinin kalite güvencesine tabi olmalıdır.

    Hayvan yeminin güvenli gıda üretimindeki rolü dünya çapında kabul görmektedir ve birkaç kritik olay, halk ve hayvan sağlığı, yem ve gıda ticareti ve gıda güvenliği üzerindeki etkisini vurgulamıştır. Örneğin, aşağıdakilerin hepsi hayvan beslemeyle ilgilidir: Sığır Süngerimsi Ensefalopati; Ağız ve Diş Hastalığı; dioksin, mikotoksin, E. coli O157:H7 kontaminasyonları; ve antimikrobiyal direncin gelişimi. Codex tarafından sağlanan risk analizi çerçevesinin hayvan besleme alanında uygulanmasına yönelik çalışmalar, hayvan yemi güvenliğinin halk sağlığı üzerindeki rolünün ve tehlikeleri önlemek ve kontrol etmek için risk tabanlı önlemlerin öneminin daha iyi anlaşılmasını kolaylaştırmıştır. Tehlikeler, kaynak malzemelerle veya elleçleme, depolama ve taşıma sırasında ürünlerin taşınması veya kontaminasyonu yoluyla ortaya çıkabilir.

     Birçok ülkede, tüm değer zinciri boyunca tüm operatörler arasında yem güvenliğini sağlamak için yeterli bilgi birikimi ve yeterli farkındalık eksiktir. Daha fazla bilgi mevcut olsa ve kontrol sistemleri yerinde olsa bile, yeni ve alışılmadık yem bileşenleri üretim zincirine girmektedir, örneğin tarımsal-endüstriyel yan ürünler (biyoyakıt endüstrisininkiler gibi), böcekler, gıda işleme yan ürünleri, gıda atıkları vb. ve bunlarla birlikte muhtemelen yeni güvenlik riskleri mevcuttur.

Mustafa YILDIZ

Veteriner HEKİM

Kaynak: Basın BÜLTENİ