"Gebe Okulu" Ne Zaman ve Nerede Açılacak?
Yeni yönetmeliğe göre, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunlu olacak. Ayrıca, birinci basamak sağlık kuruluşları ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dalında faaliyet gösteren poliklinik ve muayenehanelerde de gebe okulu açılabilecek. Gebeliğinin son üç aylık döneminde bulunan, daha önce sezaryen ameliyatı olmamış her gebe için doğum yapacağı yerde eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek.
Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri
Gebe okulları, doğum öncesi, doğuma hazırlık, doğum sonrası ve normal doğum eğitimi gibi hizmetler sunacak. Hamilelere yalnızca sağlık mesleği mensupları tarafından eğitim verilebilecek. Eğitimler yüz yüze veya çevrim içi olarak gerçekleştirilebilecek. Eğitim programları, katılımcı sayısına ve fiziki koşullara göre sorumlu hekim ve koordinatör ebe tarafından düzenlenecek.
Gebe Okulunun Fiziki Şartları
Gebe okulları, eğitim odaları, bekleme alanları, danışma alanları ve mümkünse egzersiz odalarıyla donatılacak. Eğitim odaları en az 8 katılımcıya uygun olacak şekilde tasarlanacak ve her katılımcı için minimum 1,5 metrekare alan ayrılacak. Gebe okulu odaları, doğal ışık alacak ve mahremiyet kurallarına uygun şekilde düzenlenecek. Duvarlar ise beyaz renkte olacak ve olumlu duygular oluşturacak tablo, çizim ve ibareler yer alacak.
"Danışmanlık, Rehberlik ve Koçluk" Hizmetleri Sınırlı
Yeni yönetmelik, gebelere "danışmanlık, rehberlik, refakat veya koçluk" gibi isimler altında hizmet sunulmasına da sınırlamalar getiriyor. Gebelere yalnızca sağlık mesleği mensupları tarafından bu tür hizmetler sunulacak. İlgili sağlık meslek mensupları dışında, gerçek veya tüzel kişiler tarafından bu tür hizmetlerin verilmesi yasaklanacak.
Personel ve Eğitim Esasları
Gebe okullarında görevli personel olarak kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ve koordinatör ebe bulunacak. Ayrıca, ihtiyaca göre diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog gibi diğer sağlık meslek mensupları da görev alabilecek. Görevli personel, düzenli hizmet içi eğitimlere katılacak ve sürekli olarak denetlenecek.
Denetimler ve Uygulama
Gebe okulları, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ilgili müdürlükler tarafından denetlenecek. Hizmetler, hasta hakları mevzuatına, tıbbi deontolojiye, etik ilkelere ve çalışan güvenliğine uygun bir şekilde yürütülecek. Uygunsuzluk durumunda yaptırımlar uygulanacak.
Eğitim ve Danışmanlık Kapsamı
Gebe okulları, sadece doğum hazırlığı ve doğum sonrası bakım eğitimiyle sınırlı kalmayacak, aynı zamanda anne sağlığını koruyacak, bebek bakımı ve emzirme gibi önemli konularda da eğitimler verilecek. Ayrıca yüksek riskli gebeler, ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilecek.