Mısır Üretiminde Rekor Seviyeler

Bayraktar, Konya’da gerçekleştirilen mısır hasat töreninde, Türkiye’nin 75 ilinde mısır üretimi yapıldığını belirtti. Üretimin yüzde 58’inin Konya, Şanlıurfa, Adana, Mardin ve Karaman’da gerçekleştiğini ifade etti. 2023 yılında mısır üretiminin rekor seviyeye ulaşarak 9 milyon tona çıktığını aktaran Bayraktar, son beş yılda üretimde yüzde 57,9 oranında bir artış gözlemlendiğini belirtti.

Ancak, geçen yıl fiyatlardan memnun kalmayan üreticilerin bu yıl ekim alanlarını azalttığına dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun tahminlerine göre 2024 yılında mısır üretiminin yüzde 5,6 azalarak 8 milyon 500 bin ton olacağı öngörülüyor.

Yüksek Girdi Fiyatları ve İklim Koşulları

Bayraktar, mısır üreticilerinin başta tarımsal sulama için kullanılan elektrik olmak üzere yüksek girdi fiyatları ve artan maliyetler karşısında zorluk yaşadığını söyledi. Ayrıca, aşırı sıcaklar ve kuraklık nedeniyle bazı illerde mısır rekoltesinde ortalama yüzde 20-30 oranında bir azalma yaşandığını kaydetti.

Gümrük Vergisi İndirimleri ve Fiyat İstikrarı

TMO’nun geçen yıl ton başına 6 bin lira alım fiyatı açıkladığını hatırlatan Bayraktar, bu fiyatın maliyetin altında kaldığını belirtti. Serbest piyasada mısır fiyatlarının ton başına 7 bin-9 bin 500 lira arasında değiştiğini vurguladı. Ancak, 10 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yıl sonuna kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için gümrük vergisinin yüzde 130’dan yüzde 5’e indirilmesinin fiyatları olumsuz etkilediğini ifade etti.

Bayraktar, “Üretici fiyatları yükseldiğinde ithalat kapıları açılıyor. Fiyatlar düştüğünde ise müdahale edilmiyor. Bu çifte standarttan vazgeçilmelidir” dedi.

Mısır Üretiminin Artırılması Gerekiyor

Mısırın geniş kullanım alanına sahip olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye’nin mısırda yeterlilik oranının yüzde 85,8 olduğunu ve ihtiyacın yüzde 14,2'sinin ithalatla karşılandığını aktardı. 2023 yılında 1 milyon 896 bin ton mısır ithalatının 560 milyon dolara mal olduğunu vurguladı. 2024 yılının ilk sekiz ayında ise 2 milyon 637 bin ton ithalat yapıldığını ve bu miktarın büyük kısmının Ukrayna ve Rusya’dan temin edildiğini belirtti.

Hayvancılıkta mısırın temel girdilerden biri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, yüksek girdi fiyatlarının üreticileri zor durumda bıraktığını ve mısır üretimine verilen prim desteğinin önemini vurguladı. 2024 yılında dane mısır desteğinin ton başına 100 liraya çıkarıldığını belirten Bayraktar, prim miktarlarının piyasa fiyatları ve üretim maliyetlerine göre her yıl güncellenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Fotoğraf: Sosyal Medya 

Kaynak: Basın Bülteni