Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde görev yapan Öğretim Görevlisi Baycan Ateş, GAB Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından atanarak görevine başladı. Ateş, derneğin faaliyetleri çerçevesinde yürütülen çalışmalar hakkında Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’a ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al’a ziyaretler gerçekleştirdi. Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü’nde 2017-2018 yıllarında çalışmalarda bulunduktan sonra bir dönem Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörlük Özel Kalem Müdürü olarak görev yapan Öğr. Gör. Bayacan Ateş, Şehrin her iki üniversitesinde bulunan genç akademisyenlere yönelik çalışmalar yürüteceğini belirterek, milli ve manevi duyarlılığa sahip, gençlere dokunabilmenin önemini anlayan, ortak çalışmalarla katmadeğer oluşturabilecek genç akademisyenlerle birlikte derneğin faaliyetlerini sürdürmeyi planladığını açıkladı.
Genç Akademisyenler Birliği kimdir?
Genç Akademisyenler Birliği, Ankara merkezli olarak 30 Ocak 2017'de kurulmuş ve tüzüğü 17 Mart 2017'de onaylanmış bir sivil toplum kuruluşudur.
14 ülkede ve 40’tan fazla ilde temsilcilikleri bulunan bu birlik, genç akademisyenlerin akademik ve idari hayatta etkin rol alacakları yakın bir geleceğe hazırlanmalarını desteklemektedir. Akademik altyapının ve toplumsal fikirlerin oluşturulmasında önemli bir rol oynayan bu kesimin, makul, kabul gören ve sorunlara çözüm odaklı öneriler geliştirebilecekleri ortamlara ihtiyacı olduğu vurgulanmaktadır.
Birliğin amacı, üyelerinin bilimsel ve düşünsel olarak gelişmelerini sağlamak, akademik alanda destek olmak, paydaşlarla iletişim halinde olmak ve dayanışma içinde bulunmaktır. Bu hedefler doğrultusunda, üniversitelerle, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmayı, ortak ilkeler ve idealler etrafında bir araya gelmeyi ve ülkelerinin ve milletlerinin yanında durarak akademik sorunlara çözüm önerileri getirmeyi amaçlamaktadırlar.
Aynı zamanda birlik; yükseköğretim kalitesinin akademisyen niteliği ve niceliği ile doğrudan ilişkilidir ve bu doğrultuda akademisyenlerin niteliklerini arttırmayı ve üniversitelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli akademisyenleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Birlik, Milli Eğitim Bakanı Sn. Prof. Dr. Yusuf Tekin ile 10’dan fazla üniversitenin rektörü, değerli hocalar ve ilgili STK yöneticilerinin olduğu 40 kişilik bir istişare kuruluyla hareket etmekte, sürekli iletişim halinde olup onların öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda faaliyet göstermektedir. Ayrıca, 18 kişilik genç akademisyenlerden oluşan bir yönetim kurulu ve 2000’den fazla üye ile birlik yapısını güçlendirmeye çalışmaktadır.
Genç Akademisyenler Birliği, bu yapılanmasıyla ülkedeki yükseköğretim kurumlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli akademisyenleri yetiştirmeyi hedeflerken, üyelerinin bilimsel ve düşünsel anlamda gelişimini desteklemekte ve toplumsal sorunlara çözüm getirme amacıyla çalışmaktadır.