Ersözlü, dünyadaki ekonomik dalgalanmaların ve bölgesel gerginliklerin fuarcılığı etkilediğini belirtti. Özellikle Orta Doğu ve Körfez ülkelerindeki hareketlilik, fuarcılık alanında yeni fırsatlar yaratırken, Türkiye’nin dünya fuarcılığındaki payının arttığını ifade etti. "Batı fuarcılıkta düşme noktasında. Avrupa'nın birçok ülkesi, özellikle Almanya'nın resesyon içinde olması ve Schengen vize sorunlarının artmasıyla birlikte, fuar katılımcılarının Türkiye’ye yönelmesine neden oldu" dedi.

İstanbul'un, fuar organizasyonlarında önemli bir merkez haline geldiğine dikkat çeken Ersözlü, "Kendi alanında dünyanın en iyi fuarları burada oluşmaya başladı. Türkiye, Batı standartlarına yaklaşan fuar merkezleri ile uluslararası fuarcılıkta ciddi bir konum elde ediyor" diye ekledi.

Fuarların, Türkiye'deki ihracatçı sayısına katkısının önemli olduğunu da vurgulayan Ersözlü, "Şu anda 160 binin üzerinde ihracatçı firma var. Fuarların, bu oluşumda yüzde 20 etkisi olduğunu düşünüyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye genelinde 2023 yılı itibarıyla fuarcılıkta yaklaşık yüzde 30'luk bir büyüme kaydedildiğini belirten Ersözlü, 2024 yılı için de yüzde 15-20 arası bir büyüme öngördüklerini ifade etti.

2025 yılı fuar takviminin de hazırlandığını belirten Ersözlü, "Türkiye'de 2025 yılında yaklaşık 400 fuar düzenlenecek ve 40'ın üzerinde farklı sektörde etkinlikler gerçekleştirilecektir" dedi. Türkiye’nin fuarcılıkta sunduğu hizmet kalitesinin Batı'nın üzerinde olduğunu dile getiren Ersözlü, destekleyici sektörlerin de bu büyümeye katkı sağladığını kaydetti.

Kaynak: AA