Filler, vücutlarında insanlardan çok daha fazla hücreye sahip olmalarına rağmen, neredeyse hiç kansere yakalanmazlar.

Normalde, bu kadar fazla hücrenin bulunduğu bir organizmada kanser riski oldukça yüksek olmalıdır. Ancak, fillerde bu oran oldukça düşüktür ve bilim insanları bunun nedenini araştırmışlardır.

Arizona ve Utah Üniversitelerinden bir grup bilim adamı, fillerin DNA'larına odaklanarak bu gizemi çözmeye çalıştılar. Yaptıkları araştırmada, fillerin genetik yapısında p53 adı verilen ve kansere karşı koruyucu özellikleri olan bir genin fazlaca bulunduğunu keşfettiler. İnsanlarda bu genin sadece 2 kopyası bulunurken, fillerde en az 40 kopyası olduğu tespit edildi.

Filler, zarar görmüş hücreleri hızla tespit edip, eğer onarılabilecek durumdaysa tamir ederek kansere dönüşmesini engelliyor. Eğer tamir edilemeyecek durumdaysa, hücreyi hemen öldürdükleri belirlendi.

Bu bulgular, insanların kanserle mücadelesinde yeni bir yaklaşımın kapısını aralıyor. Bilim insanları, fillerin sahip olduğu bu koruyucu genlerin insanlarda da nasıl etkili olabileceğini araştırıyorlar. Eğer insanlar da filler gibi p53 genlerini daha fazla üretebilirse, kanserle mücadelede daha etkili bir yol izlenebilir.

Joshua Schiffman, "Doğanın kanserle nasıl savaşılacağını bildiğini" belirtiyor ve diğer hayvan türlerinin de incelenerek bu bilgilerin insanlara entegre edilmesi gerektiğini vurguluyor.

haber merkezi 

Editör: Haber Merkezi