Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de yoğun temaslarda bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile bir araya gelen Fidan, daha sonra Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü.
Mısır'da kritik temaslar
Fidan'ın görüştüğü bir diğer isim, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri oldu. İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.
Taraflar, Türkiye-Mısır ilişkilerinin yanı sıra, Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarını ve bölgeye uygulanan abluka sonucu kötüleşen insani durumu ele aldı.
"Filistin sorununda Mısır'la ortak duruşa sahibiz"
Fidan ve Şukri, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçerken, Türkiye Dışişleri Bakanı şunları söyledi:
Türkiye olarak Mısır'ın gerek tarihsel planda Filistin davasına verdiği desteği gerek Refah Sınır Kapısı dolayısıyla Gazze'deki masum kardeşlerimizin insani ihtiyaçlarının giderilmesindeki rolünü her zaman önemsedik.
Filistin meselesinde yakın istişare içinde olduk. Filistin sorunu, Türkiye ve Mısır'ın ortak bir duruşa sahip olduğu konudur. 7 Ekim'den bu yana yaşananlar, uzun zamandır emsali görülmemiş gelişmelerdir.
Masum sivilleri hedef alan saldırıları ve sivil can kayıplarını elbette reddediyoruz, kınıyoruz.
Filistin Devleti vurgusu
Temel mesele, Filistin'de kalıcı çözümün sürekli olarak ötelenmesi, bu arada İsrail'in yasa dışı yerleşimler, Kudüs ve Mescid-i Aksa'daki provokasyonlar, keyfi tutuklamalar gibi uygulamalarla işgali derinleştirmesidir.
Türkiye ve Mısır olarak 1967 sınırları dahilinde, başkenti Doğu Kudüs olan; egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü olan bir Filistin devletinin hayat bulmasını, yani iki devletli çözümün tek geçerli çözüm yolu olduğunu düşünüyoruz.
İsrail'e çağrı: Uluslararası hukuka bağlı kalmaya davet ediyoruz
Türkiye olarak, geldiğimiz noktada dört hususun önem arz ettiğini düşünmekteyiz. Her ne taraftan olursa olsun, sivil can kayıplarının önüne geçilmelidir.
Bazı devletlerin, İsrail'in Gazze'de ayrım gözetmeksizin yaptığı misillemeleri adeta haklı bir müdahale gibi göstermeye çalıştığını görmekteyiz. Böylesine çarpık ve gayri insani bir yaklaşım, sadece ve sadece daha fazla şiddete ve masum can kaybına yol açar.
İsrail'i uluslararası hukuka ve insani değerlere bağlı kalmaya davet ediyoruz. Filistinlilerin Gazze'de yerlerinden edilerek Mısır'a sürülme politikasını tasvip etmiyoruz, sonuna kadar karşı çıkıyoruz. Bu konuda Mısır'ın yanındayız.
"Orta Doğu'da barış Filistinlilerle tesis edilebilir"
İkincisi, çatışmanın coğrafi olarak yayılmasının engellenmesidir. Türkiye olarak bu konuda benzer düşüncelere sahip olduğumuz ülkelerle yakın istişare halindeyiz. Üçüncü olarak, iki devletli çözüm temelinde barış sürecinin yeniden başlatılmasıdır.
Orta Doğu'da barış, sadece bölgesel alternatiflerle değil, Filistinlilerle tesis edilebilir. Barış olmadan gerçek manada güvenlik tesis edilemez. Dördüncü olarak bölgede Müslüman ülkeler olarak, Filistinlilerin bekasını gözetecek, adil ve kalıcı barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulmasıdır.
Türkiye-Mısır ilişkileri
Acil yardım malzemelerini taşıyan uçaklarımız, bugün Ariş'e vardılar. Kendilerine gösterdikleri destekleri için teşekkür ediyorum. Olası vatandaş ve yaralı tahliyeleri ve bölgede hizmet verecek bir hastane kurulması gibi konuları değerlendiriyoruz.
İkili gündemimize bakacak olursak, bildiğiniz üzere karşılıklı olarak büyükelçilerimizin atanması yoluyla diplomatik ilişkilerimizi olması gereken seviyeye çıkardık. Ufkumuzu geleceğe çevirip, iş birliğine odaklandığımız yepyeni bir döneme girdik.
Sayın Bakan'la çalışmalarımızı çok çeşitli konularda devam ettiriyoruz. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin toplantılarının canlandırılması gündemimizde yer almakta. Ticaret, ekonomi, enerji, havacılık, turizm, kültür, eğitim, iletişim ve savunma sanayii gibi alanlarda işbirliğimizi güçlendireceğiz.
Ticaret ve ekonomi, ilişkilerimizin en güçlü olduğu başlıklardır. Ticaret hacmimiz geçen yıl neredeyse 10 milyar dolara ulaşarak tarihi bir rekor kırdı. Hedef, 5 yıl içinde 15 milyar dolara ulaşmak.
Mısır'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı rekor kırdı
Hem Mısır hem de Türk ekonomisine büyük katkı sağlayan şirketlerimizin yatırımları, 2.5 milyar dolar civarında. Bu rakam da 5 yıl içinde 5 milyar dolara ulaşabilir.
Halklarımız arasında beşeri temasların yoğunlaşması memnuniyet vericidir. Geçtiğimiz yıl Mısır'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı rekor kırarak 277 bin kişiye ulaştı. Mısır'ın Türk vatandaşlarına kapıda vize uygulamasına geçmesiyle Türk turist sayısında ciddi bir artış yaşandığını görmekteyiz.
Ortak tarihimiz temelinde eğitim ve kültür alanlarında somut projelere imza atacağız. Kahire'deki ilk Osmanlı camii olan Hadım Süleyman Paşa Camii'nin restorasyonu için Mısır makamlarına çok teşekkür ediyorum.
Fidan, önümüzdeki dönemde Mısırlı mevkidaşıyla daha fazla bir araya geleceklerinin altını çizdi.
Fidan görüşmelerini sürdürdü
Bakan Fidan, Kahire'de daha sonra Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile bir araya geldi.
Dışişleri Bakanlığı'nın X sosyal medya platformundan yapılan paylaşımda, Fidan'ın, resmi ziyaret kapsamında Gayt ile görüştüğü belirtildi.
Paylaşımda, görüşmeye ilişkin fotoğrafa da yer verildi.
İki günlük ziyaret
Dışişleri Bakanı Fidan, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'nin davetine icabetle 13 ve 14 Ekim'de Mısır'a iki günlük resmi ziyarette bulunuyor.
Türkiye'nin yardımlarını taşıyan üçüncü uçak Mısır'da
Gazzeli siviller için Türkiye'nin insani yardımlarını taşıyan üçüncü uçak, Mısır Uluslararası Ariş Havalimanı'na indi. Milli Savunma Bakanlığı, Türk Kızılay ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) işbirliğiyle Ankara'dan kalkan askeri uçakla taşınan yardım malzemeleri, Gazzelilere ulaştırılacak.
Gazze'ye gönderilecek
Türkiye'nin yardımlarını taşıyan üçüncü uçakla götürülen ilaç, tıbbi malzeme, dayanıklı gıda, konserve, battaniye ve çocuk bezi gibi yardım malzemeleri, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye gönderilecek.
Gazzeli siviller için Türkiye'nin insani yardımlarını taşıyan ilk iki uçak dün Mısır'ın Gazze'ye gönderilecek insani yardım malzemeleri için tahsis ettiği Uluslararası Ariş Havalimanı'na inmişti.
Gözden Kaçmasın