Eyyam-ı bahur dönemi, genellikle 31 Temmuz ile 8 Ağustos tarihleri arasında etkili olan yüksek sıcaklıklarla bilinirken, bu yıl iklim krizinin bu dönemi daha da etkilediği belirtiliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, bu yıl 21 Temmuz’da küresel bir sıcaklık rekoru kırıldığını ve sıcaklıkların normalden çok daha yüksek olduğunu vurguladı. Toros, "Afrika’nın kavurucu sıcaklıkları Türkiye'yi de etkisi altına aldı ve bu durum uzun süredir devam ediyor" dedi. Sıcak havaların önümüzdeki günlerde de süreceğini ekledi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ise eyyam-ı bahur döneminin nemli bir sıcak hava dalgası olduğunu belirtti ve bu yılki sıcaklık artışlarının afet düzeyinde olmadığını ifade etti. Özdemir, Marmara ve Batı Karadeniz'de yerel yağışların beklendiğini, sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-4 derece üzerinde olacağını ve hissedilen sıcaklıkların 40 dereceyi bulabileceğini söyledi.

Sıcak havalardan korunmak için Özdemir, şu tavsiyelerde bulundu:

  • Ormanlarda ateş yakılmamalı ve orman yangınlarına karşı dikkatli olunmalı.
  • 10:00-17:00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı; dışarı çıkılması gerekiyorsa açık renkli giysiler ve şapka tercih edilmeli, gölgede vakit geçirilmelidir.
  • Klima kullanımı dikkatli olmalı ve deniz kıyısında gölgede kalınmalıdır.

Bu yılın uzun süren eyyam-ı bahur dönemi, sıcaklık rekorlarıyla birlikte çeşitli sağlık ve çevresel riskleri de beraberinde getiriyor.

Kaynak: sakaryasondakika.com