Sakarya iş dünyası ise Eylül ayında, bir önceki aya göre yüzde 6,92 ve geçen yılın Eylül ayına göre ise yüzde 5,15’lik azalışla 438,2 milyon dolarlık ihracat yaparak geçtiğimiz ayı en çok ihracat yapan 8. il olarak kapattı.
Yılın ilk 9 ayında kümülatif olarak 4,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçen yılın aynı 9 aylık dönemine göre %13 oranında artırdı. Kümülatif sıralamada da 7.’liğini koruyarak ülke ekonomisine katkısını sürdürdü.
Eylül ayında Sakarya ihracatında sırasıyla otomotiv endüstrisi, demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, makine ve aksamları ile çelik sektörleri başı çekti. Kentin ihracatta lokomotif sektörü otomotiv, toplam ihracatın yüzde 87’sini tek başına karşıladı. Bunun yanı sıra 2022 Eylül ayına kıyasla hazır giyim ve konfeksiyon, mücevher, elektrik-elektronik ve hizmet, gemi-yat ve hizmetleri sektörlerinin yükselişi dikkat çekti.
Sakarya iş dünyası Eylül ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 127 noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Fransa, Polonya, İtalya, Birleşik Krallık ve Almanya oldu.
Ağustos Ayında İhracatın İthalatı Karşılama Oranı %174, Dış Ticaret Fazlası 1.3 Milyar Dolar!
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Eylül ayı verilerinin yanında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel ithalat verilerine bakıldığında ise 2023 Ağustos ayında 290.4 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirildi.
Ağustos ayında Sakarya dış ticaret dengesi 214,2 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %174 olarak gerçekleşti.
Dış ticaret fazlası %13,1 artarak 1 milyar 160 milyon dolardan 1 milyar 312 milyon dolara yükseldi.
Dış ticaret rakamlarını değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; “Sakarya iş dünyası olarak üretimle geçen bir ayı daha geride bıraktık. Daima aklımızda üretim varken en büyük rakibimiz yine kendimiz oluyor, dünden daha iyi olmak adına sürekli kendimizle yarışıyoruz. Başarımızı rakamlarla ölçsek de yükselişlerde daha motive oluyor, düşüşlerde ise moral bozmadan önümüze bakıyoruz.
İş dünyası üretme gayretiyle faaliyetlerini yürütürken devletimizin üretimi artırma adına desteği en büyük gücümüz olacaktır. Sanayicimiz motive bir şekilde üretmek istiyor, yeni yatırımları için gün sayıyor. Bu süreçte devletimizin ekonomi politikası dahilinde iş dünyasının üretim ve ihracatta finansman ihtiyacı için reeskont kredilerinde puan düşürmesi ve KOBİ’ler için ihracat kredi limitlerini artırması önemli bir adımdır. Buna benzer destekler ve politikaların devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.