4 Aralık Pazartesi günü Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Marmara bölgesinde oldukça sert hissedildi. Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. Peki, fay hattı nereden geçiyor? Türkiye diri fay hatları nerelerden geçiyor?  Türkiye'de riskli iller hangileri? İşte, MTA ve AFAD deprem fay hattı öğrenme ekranı ve konuyla ilgili bilgiler...


4 Aralık Pazartesi günü Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, Marmara bölgesinde geniş bir alanda sert bir şekilde hissedildi. Deprem, Marmara Denizi'nde, özellikle Gemlik Körfezi çevresinde gerçekleşti. Deprem etkisiyle İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Çanakkale gibi birçok şehirde hissedildi. Ancak, bu depremin meydana gelmesinin ardından fay hattı konusu gündeme geldi.

Fay hattı, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bölgeleriyle ilgili önemli bir konudur. Peki, bu depremin ardındaki fay hattı nereden geçiyor? Türkiye'deki diri fay hatları nelerdir ve hangi iller risk altındadır? Bu konuda MTA (Maden Tetkik ve Arama) ve AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) tarafından sağlanan bilgiler önemlidir.

Gelişmeleri takip etmek ve deprem riski taşıyan bölgeler hakkında bilgi sahibi olmak için MTA ve AFAD tarafından sunulan deprem fay hattı öğrenme ekranı kullanılabilir. Bu kaynaklar, vatandaşlara deprem riski hakkında güncel ve doğru bilgiler sunmak adına önemli bir rol oynamaktadır.


TÜRKİYE DEPREM DİRİ FAY HARİTASI
Türkiye'de toplamda üç büyük fay hattı bulunmaktadır: Kuzey Anadolu Fay Hattı,Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı. Bu fay hatları,ülkede deprem riskinin yoğun olduğu bölgeleri belirlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Deprem haritasında yer alan renk skalası, bölgelerin deprem risk düzeyini göstermektedir.Kırmızı renkte gösterilen iller birinci derece deprem bölgesini temsil ederken, pembe renkte olanlar ikinci derece riskli bölgeyi ifade etmektedir. Sarı renkte gösterilen iller ise üçüncü dereceden deprem bölgesini simgeliyor.

Bu renk kategorileri, deprem riskinin belirlenmesi ve toplumun afetlere karşı hazırlıklı olması açısından önemlidir. Bu bilgiler, yerel yönetimler, afet hazırlık kuruluşları ve halkın deprem riskine karşı bilinçlenmesi için güncel ve etkili bir kaynak sağlamaktadır.Herkesin deprem güvenliği konusunda bilinçli olması, riskli bölgelerde uygun önlemlerin alınması açısından büyük önem taşımaktadır.

DERECE VE EN AZ RİSKLİ DEPREM BÖLGESİ
Türkiye'deki deprem riskine ilişkin sınıflandırma şu şekildedir:

Birinci dereceden deprem bölgesine dahil olan iller; İzmir,Balıkesir,Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İkinci derece deprem bölgesine ait olan iller;Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

Üçüncü derece deprem bölgesine ait olan iller; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

En az riskli bölgelerde yer alan iller; Türkiye Deprem Haritası'na göre deprem riskinin en düşük olduğu dördüncü ve beşinci grupta bulunan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman'dır.

FAY HATTI EKRAN SORGULAMA