Evimizi paylaştığımız kedi, köpek, kuş vb. ayrıca ekonomik olarak beslediğimiz sığır, koyun, keçi vb hayvanlardaki iç ve dış parazitler insanlara geçer mi?
Bunlardan insanlara bulaşan paraziter hastalıklar nelerdir?
Tehlike boyutu nedir?
Çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan ayrılamadığımıza göre tedbir olarak parazitlerden korunmak için neler yapabiliriz?
Genelde aynı yaşam alanlarını paylaştığımız bu can dostlarından  bize  bit, pire, kene, uyuz vb. dış parazitler, bunlar ve bunların taşıdığı enfeksiyon hastalıklar  geçebilir.
Bu durum gerek can dostlarımız için, gerekse biz sahipleri için, sağlık için son derece tehlikelidir.
Ektoparazitler çevreye olan yayılma şekline örnek; bir adet pire ya da bit, yaşamı boyunca yüz adet yumurta yapabiliyor. Gerisini siz düşünün.
   

Kenelerin farklı türleri insanlarda hastalık oluşturabilen bazı patojenleri bulaştırabilmektedir. Kenelerden insanlara bulaşan başlıca hastalıklar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, Kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, Monositikerlihyoz, Granülositikerlihyoz, Babezyoz olarak sıralanabilir.
Çok şükür elimizde parazitleri yok etmek çok etkili ilaçlar mevcut. Çok rahatlıkla  bu parazitleri yok  edebiliyoruz. Yalnızca periyodik olarak can dostlarına dış paraziter ilaçlama yapmak gerekiyor.
İç parazitlerden özellikle ekinekok kistleri hem  insan sağlığı hem  hayvan sağlığı için çok önemlidir. Parazitlerden insanlara bulaşma, genelde ayaktan, ağızdan, gözden üç yolla gerçekleşiyor.
Eğer can dostlarımıza periyodik ilaçlama yaparsak bu konuda da çok şanslıyız. Elimizde çok  etkili ilaçlar mevcut.
Can dostlarımıza iç parazitler için tek uygulama yeterli değil. İki ayda bir düzenli ilaçlama yapmak lazım. İlk ilaçlamaya 3-4 haftalıkken başlanabilir. Köpeklerde ilk tekrarı 20 gün sonra ve devamı her iki  ayda bir  düzenli yapılmalıdır.
Sizlere ve can dostlarımıza sağlıklı günler dilerim. 

Mustafa YILDIZ

Veteriner HEKİM

Kaynak: Basın BÜLTENİ