Dünya Bankası bu duyuruyu Seul'de, 78 düşük gelirli ülkeye hibe ve çok düşük faizli kredi sağlayan Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) için düzenlenen bir taahhüt konferansında yaptı.
Toplam tutar, Aralık 2021'de açıklanan 93 milyar dolarlık IDA takviyesini aşıyor. Ülkeler IDA'ya doğrudan yaklaşık 24 milyar dolar katkıda bulunacak. Bu rakam 2021'de taahhüt edilen 23.5 milyar dolardan sadece küçük bir artış gösterecek, ancak fon tahvil ihraç edecek ve bunu 2028 ortasına kadar hedeflenen 100 milyar dolarlık hibe ve krediye uzatmak için diğer finansal araçları kullanacak.
İki gün süren taahhüt konferansta ortaya çıkan rakam, dolar kurundaki değişmelerin de etkisiyle, Afrikalı devlet başkanlarının talep ettiği 120 milyar dolarlık hedefin gerisinde kaldı.
Geçtiğimiz ay Brezilya'da düzenlenen G20 liderler zirvesinde Norveç, 2021 yılı için taahhüt ettiği miktarı yüzde 50 artırarak 5.024 milyar krona yükseltti. Mevcut döviz kurları üzerinden 455 milyon dolar olan bu tutar, 2024 yılı başında 496 milyon dolar değerinde olacaktı.
Güney Kore taahhüdünü yüzde 45 artırarak 846 milyar won'a (597 milyon dolar), İngiltere yüzde 40 artırarak 1.8 milyar pound'a ve İspanya yüzde 37 artırarak 400 milyon Avro'ya yükseltti. İspanya'nın taahhüdü Cuma günü 423 milyon dolar değerindeydi ve Ekim ayında açıklandığı günden 10 milyon dolar daha azdı.
ABD Başkanı Joe Biden, bir önceki turda 3,5 milyar dolar olan ABD katkısını 4 milyar dolara çıkarma sözü verdi.
Dünya Bankası diğer taahhütlerin miktarlarını hemen açıklamadı, ancak 17 donör ülkenin katkılarını yüzde 25'ten fazla artırmayı taahhüt ettiğini, 10'unun ise yüzde 40 veya daha fazla artış teklif ettiğini bildirdi.
Türkiye dahil 35 ülke çekildi
Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga yaptığı açıklamada, IDA'nın son iki yılda kalkınma kreditörünün bilançosunu optimize etmek için yapılan çalışmalar nedeniyle yeni taahhütleri daha da uzatabileceğini ve kredi kapasitesini 10 yıl boyunca yaklaşık 150 milyar dolar artırabileceğini söyledi.
Aralarında Çin, Güney Kore, Şili, Ürdün ve Türkiye'nin de bulunduğu 35 ülke IDA bağışçılığından çekildi.
Banga, kaynakların bankanın iklim değişikliği ve diğer küresel krizleri ele alırken bile istihdam yaratmayı çalışmalarının merkezine koymasına olanak sağlayacağını söyledi.
Banga, “Bu bağlamda IDA sadece bir finansal araç değil; istihdam yaratılması için bir katalizördür. Ülkelere altyapı inşa etmeleri, eğitim ve sağlık sistemlerini iyileştirmeleri ve özel sektörün büyümesini teşvik etmeleri için kaynak sağlar.”
Fotoğraf: AA Arşiv