Sınırları içerisinde 220 ila 255 arasında piramit barındıran Sudan, listenin zirvesinde yer alıyor. Mısır'la sınır komşusu olan Afrika ülkesi, tartışmalara konu olan ancak muhtemelen 118 civarında bir yerde zirveye ulaşan komşusunun toplamını kolayca gölgede bırakıyor.

Tipik olarak Mısır'da bulunanlardan daha küçük olan Sudan piramitleri, eski Kuş Krallığı yöneticileri tarafından inşa edildi. M.Ö. sekizinci yüzyılda Mısır'daki Asvan'dan Sudan'daki Hartum'a kadar uzanan Nubia bölgesinde büyük bir güç olarak ortaya çıkan Kuşitler, 25. hanedanlık döneminde eski Mısır'ı bile yönetmiş ve Kara Firavunlar olarak bilinen bir krallar silsilesi üretti.

Bunlardan ilki, yaklaşık M.Ö. 770 yılında yeni hanedanlığı başlatmak için Mısır'ı başarıyla işgal eden ve Kuşit başkenti Napata'dan yöneten Piye'dir. Önceki firavunların gösterişli mezarlarından ilham alan Piye, kendisinin de benzer şekilde gömülmesini talep etti ve Sudan'ın antik El-Kurru nekropolünde bir piramitle anılan krallığın ilk üyesi oldu.

Kuşitler Mısır'ın kontrolünü kaybettikten sonra Nubya'daki köşelerine geri çekildiler ve sonunda Meroë'de yeni bir başkent kurdular. Nubya piramitlerinin büyük çoğunluğu burada bulunuyor. Sivri uçlu anıtlardan yaklaşık 200 tanesi M.Ö. üçüncü yüzyıldan itibaren antik kentin nekropolünde dikildi. Bunlar arasında 41 Kuşit kralının mezarı da bulunuyor. 

Yağmalanan piramitler

Meroë geliştikçe, Kuş Krallığı da Roma ordusu ve komşu Aksum Krallığı ile yaşanan çatışmaların ardından nihayet terk edildiği MS dördüncü yüzyıla kadar gelişmeyi sürdürdü. 

Bir zamanların bu büyük uygarlığının tarihinin arkeologlar tarafından yeniden keşfedilmesi, kötü şöhretli mezar yağmacısı Giuseppe Ferlini tarafından ele geçirilen eserler sayesinde 1830'ları buldu.

Ne yazık ki, İtalyan hazine avcısı Ferlini, Nubya piramitlerini yağmalarken onlara çok az saygı gösterdi, muazzam miktarda hasara neden olmuş ve antik yapıların çoğunu bakımsız bir halde bıraktı. Meroë piramitlerinden bazıları o zamandan beri restore edilmiş olsa da, anıtların çoğu parçalanmaya devam etti

Bu kademeli çürüme sürecine Sudan'ın yakın zamanda yaşadığı çok sayıda iç savaş da katkı sağladı. 1950'lerden bu yana devam eden çatışmalar turizmin ve bunun arkeoloji için getirdiği finansmanın önünde büyük bir engel oluşturuyor. Dolayısıyla Mısır piramitleri her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayıp dünyanın en çok değer verilen ve korunan antik harikaları arasında hak ettikleri yeri alırken, Nubya piramitleri gözardı edildi ve ihmale uğradı. 

Kaynak: Ajans Bizim